Prije desetak godina Malmö je od industrijskog grada počeo dobivati konture urbanog središta u kojem ne nedostaje sadržaja, događanja i zabave, što je još jednom dokazala i ovogodišnji Izbor za pjesmu Eurovizije - Eurosong 2024. Kruna renesanse grada na zapadu Švedske bila je izgradnja zakrivljene futurističke zgrade, prvog samoodrživog nebodera takve vrste na svijetu.

Kada je otvorio svoja vrata, 2005. godine zakrivljeni Turning torso sa svojih 190 metara bio je najviši neboder u Skandinaviji, najviša stambena zgrada u EU te druga po visini u Europi.

Španjolskog arhitekta Santiaga Calatravu nadahnula je mramorna skulptura zaokrenutog torza koja je i poslužila i kao inspiracija za ime nebodera.

Zgrada luksuza u Malmöu

Zgrada od 57 katova podijeljena je u devet dijelova koji se zakreću u visinu. Pentagonalni katovi kruže oko okomite jezgre, oblikovane poput betonske cijevi, koju podupire čelični okvir. Kralježnica nebodera savija za 90 stupnjeva od prizemlja do vrha. Dio prostora odlazi na uredske prostorije, a ostalo odlazi na 147 luksuznih stanova – od jednog do najviše pet na svakom katu.

Turning torso je jedan od pionira samoodržive arhitekture, zbog čega je i svojedobno zaslužio priznanja struke. Energija koja se troši u stanovima dolazi iz obnovljivih izvora sunca, vode i vjetra, ali i organskog otpada kojeg stanari odlažu na za to predviđeno mjesto.

Neboder se sam pobrine za čak sto posto toplinske energije koju stanari koriste za grijanje. Svi sigurnosni sustavi imaju rezervno napajanje, uključujući liftove i rasvjetu, a s obzirom na dvostruki vodoopskrbni sustav teško je moguće da netko ostane bez vode, taman kada se treba istuširati i krenuti na posao. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju