Možda ste već bili u Argentini, a možda vas to tek čeka. Kako god bilo, na argentinskim ulicama vas čeka šarenilo u svim oblicima – od grafita i murala, do šarenih fasada i brojnih ikona kakve su tipične za cijelu Latinsku Ameriku.

Među njima je i jedna na koju ćete često imati prilike naići, no ona nema veze s religijom niti je riječ o ikakvom svecu, premda je često prikazan uz križ poput kakvog mučenika.

Ovaj heroj nacije zove se Gauchito Gill i riječ je o narodnom junaku iz popularne kulture. Gauchito je rođen sredinom 19. stoljeća u mjestu čije se ime lako pamti – Mercedes. Kao mladić je regrutiran u vojsku iz koje je brzo pobjegao i započeo svoj život s one strane zakona, stekavši robinhudovsku reputaciju među narodom.

A što bi ta priča bila bez malo latino strasti i doze zabranjene ljubavi? Narodna predaja kaže kako se Gauchito zaljubio u Estrellu Diaz de Miraflores, bogatu udovicu. Ni ona nije ostala ravnodušna, premda u to doba ljubav između pripadnika različitih klasa nije bila odobravana u društvu.

Tu se nametnuo još jedan problem u obliku lokalnog policajca koji se i sam zaljubio u fatalnu Estrellu. Urotio se zajedno s njenom braćom i podmetnuo sirotom Gauchitu optužbu za pljačku.

Ovaj se brzo snašao i još brže pobjegao, priključivši se ponovno vojsci koja je tada ratovala s Paragvajem. Neplanirano, postao je uz sve još i poznati patriot i ratnik.

Vratio se u svoje mjesto poput heroja, no kada je i ovdje došlo do sukoba i građanskog rata, Gauchito je odlučio kako neće sudjelovati u onome što je smatrao ratom braće protiv braće. Ponovno je pobjegao i vratio se svojim „banditskim“ navikama. Proslavio se kao lokalni Robin Hood koji je krao od bogatih i davao siromašnima.

Nažalost, njegov život nije bio dugog vijeka, a njegovi problemi konačno su ga sustigli. Policija ga je uspjela uloviti i dovesti pred sud, na kojem je osuđen na smrtnu kaznu. Njegov grob postao je gotovo pa svetište među lokalnim stanovništvom koje ga je voljelo i poštovalo.

Danas postoji mnogo verzija priče o tome kako je umro i što se događalo kasnije, no većina njih vrti se oko sljedećeg: svi koji su bili umiješani u smrt Gauchita Gila kasnije su teško oboljeli, a samo oni koji su ga molili za oprost uspjeli su ozdraviti. Otuda i ideja o Gauchitu kao nepriznatom svecu koji i nakon smrti stoji uz svoje ljude.

Premda je živio s one strane zakona i Crkva ga kao takvog ne priznaje, danas ga Argentinci vole i štuju poput sveca. Postoji njegov mauzolej, njegovo svetište i proslave posvećene njemu.

Zato, neka vas ne iznenadi ako ga ugledate u izrezbarenim kućicama zajedno s brojnim katoličkim motivima. Štoviše, ponegdje ćete zateći ljude kako mu se mole ili ostavljaju poruke zahvalnosti jer im je uslišio molitve. Kako bi se ono reklo – good guy Gauchito…

Može Lionel? Grad koji je zakonom zabranio dati djetetu ime Messi Rosario, Argentina - 1 Rosario, Argentina - 2 Rosario, Argentina - 3 +2 Rosario, Argentina - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju