Na sjeverozapadnom dijelu Španjolske, tik uz granicu s Portugalom, nalazi se nevjerojatan povijesni lokalitet koji nikako ne smijete propustiti vidjeti, ako ste u blizini (primjerice, u gradu Leonu ili čak u Portu odakle se možete zaputiti na vikend izlet).

Prizor zlatnih stijena koje izviruju iz zelenila i zadivljuju obasjane suncem nije samo lijep prizor. Riječ je o važnom rudniku zlata iz doba Rimskog Carstva. Štoviše, i sam krajolik rezultat je stare tehnologije rudarenja koju su koristili Rimljani.

Oni su kopali akvadukte kojima su dovodili vodu iz planinskih rijeka i njome ispirali zlato. Danas su očuvani neki dijelovi od ukupno sedam akvadukta, a na nekima još uvijek možete vidjeti rimske natpise na latinskom.

Pretpostavlja se kako je ovdje radilo čak oko 60 tisuća radnika. Mnogi su i umrli u rudnicima, ne vidjevši sunčevu svijetlost mjesecima. Izvukli su stotine tona zlata u dvije godine, a nakon silnog rudarenja i pustošenja ostavili su cijelo područje u ovakvom stanju.

UNESCO ga je odmah uvrstio na popis svjetske baštine, a turisti ne prestaju dolaziti. Ulaznice u galerije i arheološke centre se vrte oko svega dva eura, tako da ovdje za male novce možete uživati cijeli vikend.

Zlato ćete nažalost teže naći, no bogatstvo leži i u samim putovanjima, i ovako lijepim horizontima – zar ne? 😊

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju