U jugoistočnom dijelu Turske, možete pasti svoje oči na pogledu koji je star koliko i sam svijet. Dobrodošli u Mardin, mjesto gdje još uvijek možete naći stoljećima staru tradiciju. Ali, sve to dolazi u opasnost zbog projekta kojim se planira upravo na tom povijesnom mjestu graditi brana.

U blizini sirijsko-turske granice nalazi se drevni grad koji leži na padini i ima prekrasan pogled na ogromne ravnine Mezopotamije, kolijevke civilizacije. Biblijska rijeka Tigris i njezina sestra Eufrat blistaju u daljini dok stojite na najvišoj točki starog grada Mardin.

Mardin je središte sirijske pravoslavne crkve, a mnoge bogato ukrašene crkve svjedoče o toj vjeri. Kamenoresci iz Mardina su nadaleko poznati po svojem umijeću i umjetnosti, te su najbolji predstavnici svoje stoljećima duge umjetnosti čiji radovi kao čipka krase mnoge mardinske zgrade. Oko dvadesetak kultura prošlo je ovim gradom. Od Hetita, Grka i Rimljana do careva iz Carigrada do Osmanlija, a svaka kultura ostavila je mnoga neusporediva remek djela od kojih se mnoga mogu vidjeti u malom prostoru gradova Mardin i Urfa, koji je poznat također i kao grad proroka.

No, ne čine samo spomenici, crkve i muzeji Mardin vrijednim posjeta. Ovdje su umjetnost i obrtništvo oduvijek imali veliko značenje i ulogu u životu stanovnika, posebice umijeće rada sa srebrom. S nevjerojatnom vještinom i strpljenjem srebrari pletu tanke srebrne niti u ogrlice, narukvice i ukrase kao što su antičke jedrilice i lijepe vaze.

Maslinovo ulje i sapun još su jedna posebnost Mardina. Dok se pješice spustite niz brdo do bazara u starom dijelu grada možete vidjeti cijeli proces izrade sapuna, do finalnog proizvoda koji se reže na kocke te se prodaje po težini.

Blizina Bliskog istoka isto tako je utjecala na hranu kao i na umjetnost. Mnogo začina uvedeno je iz Arapske kuhinje koji se ovdje koriste puno više nego u ostalim dijelovima Turske, a začinjeni Mardinski kebab je najbolji primjerak te kuhinje. Preporučujem vam uživanje u velikim količinama kebaba kao i u manjim rezinama bureka punjenog mljevenim mesom, grožđicama i nasjeckanim orasima.

Oko 60 kilometara od Mardina, na obalama rijeke Tigris, nalazi se drevno naselje Hassankeyf. Tisuće špilja koje su nastanjivali ljudi nalazi se u okolnim planinama, ali najupečatljiviji spomenik je svakako srednjovjekovni most koji premošćuje rijeku. Nažalost, ovaj izvanredan komad arhitekture i mnoge špilje mogle bi uskoro nestati pod vodama brane hidroelektrane. Veliki otpor, kako domaćih tako i međunarodnih stručnjaka uspio je zaustaviti projekt, ali čini se da će i dalje ići naprijed. Tako, ako mislite posjetiti Tursku, svakako svratite do Mardina i Hassankeyf dok još možete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju