Smatra se jednim od najljepših i najvećih dvoraca Slovačke, a njegovoj čarobnosti sigurno nešto dodaje i dojam da ga ne možemo dokučiti. Srećom, ovaj dojam vara, pa pođimo u otkrivanje slovačkog bisera...

Dvorac Orava smjestio se na teško dostupnom terenu: liticama iznad rijeke Orava i sela Oravsky Podzamok (čije ime doslovno znači: selo ispod dvorca, zamka). Renesansno i neogotičko zdanje obgrlilo je preko sto metara visoku stijenu, nalikujući najljepšim rumunjskim dvorcima iz filmova i priča.

Izgrađen je u 13. stoljeću, u doba mađarske kraljevine, na istoj lokaciji na kojoj su nekad Mongoli koristili utvrdu tijekom opsade Mađarske. Već točno pretpostavljate, povijest ovog dvorca je povijest gradnje i rušenja, požara i ratova, plemićkih sukoba i dvorskih zavrzlama – što je dvorac bez toga?

Svaki vladar ostavio je svoj trag, a među njima bio je i hrvatsko-ugarski kralj Matija Korvin. Sve je išlo dobro o 16. stoljeća kada je posljednji vladar umro. Njegovi nasljednici toliko su se dugo svađali oko nasljedstva da je dvorac u jednom trenutku služio kao „špajza“ u kojoj nitko nije mogao živjeti dok se stvari ne raščiste.

Preuzima ga obitelj Thurzo koja je stekla bogatstvo na rudnicima koje je posjedovala. I tu Orava dobiva svoje najljepše karakteristike poput baroknog oltara i grobnice vlasnika Gyorgyja, te zanimljive detalje poput tunela koji spaja dva kraja dvorca.

Već smo spomenuli da mnoge podsjeća na transilvanijske dvorce te da ga se ne bi posramio ni Drakula. Ovo su primijetili i redatelji koji su u njega smjestili radnje starog njemačkog horora Nosferatu i seriju o Drakuli.

Danas ipak nije tako strašan da ga ne biste posjetili, naročito ako ih Slovačke krećete za poljski Krakov jer će vam se onda naći na putu.

Uživat ćete u ogromnim dvorištima, uređenim sobama, pa čak i sobama za mučenje. Iako ima „normalno“ radno vrijeme, moguće je doći na posebne noćne ture kada zađe sunce i preplave ga kostimirani likovi i sablasna atmosfera.

Posjetitelji hvale njegove tematske ture i vodiče, organizaciju, pogled koji se pruža s njega… A samo poneki požale se na brojne stube. Šokantno 😉

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju