Ako već niste znali, Couchsurfing je apsolutno hit u Iranu. S više od 40 tisuća domaćina samo u Teheranu, izgledi za dobivanje sjajnog domaćina su prilično visoki. Couchsurfing je izvrstan način da neovisni putnici, backpackeri, upoznaju cool mještane gdje god krenuli. To je jedinstvena prilika za dobivanje uvida u novu kulturu i možda čak steći neka kulturna iskustva koja se događaju jednom u životu. Povrh toga, Iranci su poznati kao najgostoljubiviji narod na svijetu. Pa zašto ne odabrati Couchsurfing kao opciju za smještaj u Iranu?

Čekaj, nije li Couchsurfing zabranjen?

Službeno? Da, Couchsurfing je zabranjen u Iranu. No, u stvarnom životu stvari nisu ni blizu tako strašne kao što možda zvuči. Da, Couchsurfing je zabranjen u Iranu, ali, zabranjene su i mnoge druge stvari. Na primjer, ovdje ne smijete nositi kravatu, žene ne smiju voziti bicikl, zabranjeno je i pjevanje na ulicama, kao i pušenje marihuane. Unatoč tome, to ne znači da ljudi ove stvari ne rade, već su malo diskretniji oko njih.

Isto vrijedi i za Couchsurfing u Iranu. Budite cool i nećete imati problema. Ne morate biti paranoični, ali također ne biste trebali nikome reći da boravite s domaćinom Couchsurfinga. Ako vas policija pita, recite da ste odsjeli u hostelu. Spominjanje vašeg domaćina po imenu može potencijalno značiti probleme za vašeg domaćina, što je posljednja stvar koju želite da se dogodi. Nećete završiti u iranskom zatvoru ako vas "uhvate", ali možda ćete se suočiti s neugodnim ispitivanjem.

Ono što vam savjetujemo je da na početku svog boravka nabavite iransku SIM karticu. Gotovo svi turistički kafići i hosteli zapravo imaju Wi-Fi, ali veze su općenito frustrirajuće spore. Što se tiče Couchsurfinga u Iranu, to znači da komunikacija s domaćinima može biti teška. Kako biste izbjegli stalno traženje solidne Wi-Fi mreže, kupite iransku SIM karticu s podacima za svoj pametni telefon. Ako nemate pametni telefon, pa… Golubovi pismonoše možda su i dalje brži od iranskog interneta. Ove kartice su jeftine i uštedjet će vam puno novca i energije (i propuštenih poruka). Mnogi domaćini zapravo preferiraju odgovaranje putem WhatsAppa, Telegrama i sličnih aplikacija za razmjenu poruka.

Kao što smo već spomenuli, Iranci su svjetski poznati po svojoj gostoljubivosti. I barem jednom, ima nešto istinito u tome. Najbolji dio je što se zauzvrat ne očekuje ništa osim ljubaznosti. Iako je ovo sve lijepo i osvježavajuće, ima neke posljedice kada pišete zahtjeve za smještaj putem Couchsurfinga. Velike su šanse da ćete nakon čitanja ovog posta postati iranski prvak u Couchsurfingu. Gomila domaćina će vas prihvatiti, pa biste mogli razmisliti o količini zahtjeva koje šaljete. Počnite s malim – pošaljite 3-4 zahtjeva i vidite kako će ići.

Još jedan rezultat ovog nevjerojatnog gostoprimstva je da se mnogi iranski domaćini vole družiti sa svojim surferima - a očekuju da to želite i vi. Smatrajte luksuzom imati domaćina koji vas zapravo želi upoznati i ispričati vam o svom životu. Ako je moguće, pokušajte se ne zaključavati u previše planova prije susreta sa svojim domaćinom. Vjerojatno je razmišljao o stvarima koje možete raditi zajedno i da će se iznenaditi ako ste već rezervirani.

Kad stignete u Iran, nemojte ostati začuđeni ako vam mnoge aplikacije na mobitelu ne rade ili ne možete posjetiti voljene internetske stranice. Mnoge zapadne web stranice su blokirane u Iranu, uključujući neke od zabavnih poput Facebooka, Youtubea i većine portala s vijestima.

Srećom, Couchsurfing je pošteđen, ali ako se želite prijaviti na svoj CS račun putem Facebooka, imat ćete problem. Ali prije nego što počnete hiperventilirati, evo dobrih vijesti: postoji način zaobići ovu blokadu, a taj se način naziva VPN ili virtualna privatna mreža. S jednim od ovih „zločestih aplikacija“ na telefonu ili računalu, moći ćete pristupiti Couchsurfingu bez ikakvih problema. Svaki put prilikom korištenja interneta se spojite putem VPN-a i besplatno koristite sve internetske stranice.

Kako bi vaše iskustvo Couchsurfinga u Iranu bilo još sjajnije, postoji šansa da nećete spavati u krevetu. Nije neobično da će vam host ponuditi madrac na podu, što ne znači da vaš domaćin ne može priuštiti krevet. Kulturološki gledano, uobičajeno je sjediti i spavati na madracima umjesto na stolicama i krevetima. Najbolji dio? Napokon ste dobili izgovor da jedete u krevetu!

To je to! Sada znate sve što se može znati o Couchsurfingu u Iranu. Službeno ste spremni za početak traženja sjajnih domaćina i iskustava! Svakako nam šaljite svoja iskustva, a možete nas tagirati i na Instagramu putem @punkuferhr.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju