Circus Maximus bio je jedna od najslikovitijih građevina starog Rima - masivna trkaća staza izgrađena za omiljenu rimsku zanimaciju - utrke dvokolica. Također je bio među najdojmljivijim primjerima drevnog inženjerstva i arhitekture. Veliki stadion bio je najveći u rimskom svijetu i mogao je primiti preko 150 tisuća gledatelja, dok je poznatiji Koloseum imao kapacitet za “samo” 50 tisuća. Osim što je bio velika sportska arena, Circus Maximus je bio središte rimskog društvenog i političkog života.

Mjesto je bilo jedno od rijetkih mjesta gdje su car i drugi visoki dostojanstvenici mogli komunicirati sa svojim podanicima, pokazati svoju dobronamjernost i povećati popularnost dijeljenjem darova, novčanih nagrada i, što je najvažnije, besplatnom hranom. Iako je malo toga ostalo od nekadašnjeg sjaja, ostavština Circus Maximusa još uvijek se može vidjeti u njegovom utjecaju na moderni sport i zabavu.

Circus Maximus - 3 Circus Maximus - 3 (Foto: Getty Images)

Circus Maximus prethodi i Rimskom Carstvu i Rimskoj Republici. Izgrađen u šestom stoljeću prije nove ere, za vrijeme vladavine Tarkvinija Priska, petog kralja Rima, prvi stadion bio je golemo pješčano područje koje se uglavnom koristilo za vjerske festivale i ceremonije.

Mjesto je kasnije pretvoreno u trkaću stazu, a prve utrke dvokolica održane su u četvrtom stoljeću prije nove ere, te nije trebalo dugo vremena da utrke bojnih kola postanu najpopularniji oblik zabave u starom Rimu. Tijekom stoljeća Circus Maximus je proširivan i obnavljan, a na svom vrhuncu, tijekom 1. stoljeća nove ere, Circus Maximus je mogao primiti najmanje 150 tisuća zabave željnih gledatelja.

Circus Maximus - 5 Circus Maximus - 5 (Foto: Getty Images)

Najuspješniji vozači dvokolica postali su visoko plaćene slavne osobe s hordama obožavatelja. Među kojima su bili i sami carevi, a car Kaligula posebno se zanimao za utrke. Osim utrka dvokolica, Circus Maximus se koristio i za druge sportske događaje – lov na životinje i borbe gladijatora. Lov na divlje zvijeri – uključivao je veliki broj divljih životinja, poput lavova, tigrova, medvjeda, pa čak i slonova, koje su progonili obučeni lovci ili gladijatori. Također, i ovdje su se i održavale borbe gladijatora, a svaki veći rimski grad vremenom je dobio svoju arenu za utrke.

U svakom slučaju, ako vas put danas nanese u Rim, zaputite se i prošećite ostacima ove povijesne građevine.

Skriveni dragulji: Manje poznata mjesta u Rimu koje se isplati posjetiti Rim - 5 Rim - 3 Rim - 4 +1 Rim - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju