Chichén Itza je velika ruševina civilizacije Maja koja se nalazi u državi Yucatán u Meksiku. To je predkolumbijski grad koji su izgradile Maje tijekom razdoblja Terminal Classica i koji je postao jedno od najpopularnijih svjetskih antičkih mjesta.

U svom vrhuncu, Chichén Itza je bila jedno od glavnih središta nizina sjevernih Maja (600. do 900. godine). Mjesto se može pohvaliti nekoliko građevinskih tehnika i arhitektonskih stilova koji su povezani sa središnjim Meksikom.

To pokazuje dijeljenje znanja među drevnim narodima kontinenta, ili barem sličnu evoluciju misaonih procesa među plemenima. Kažu da je grad imao vrlo raznoliko stanovništvo, što je najvjerojatnije pridonijelo raznolikosti tehnika gradnje i umjetničkih stilova.

Chichén Itza je jedno od najvećih ruševina Maja, a tijekom svog uspona na vlast smatra se da je bio jedan od najvećih gradova u Americi. Danas grad svake godine posjeti preko 2,6 milijuna posjetitelja. Nažalost, Chichén Itza više nije u rukama naroda Maya i vlasništvo je vlade Meksika. Ruševine sada pripadaju Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest (Nacional de Antropologia e Historia)

Fascinantna povijest Chichén Itze koja i danas ostavlja bez daha

Chichén Itza je postao moćan i utjecajan grad pred kraj ranog klasičnog razdoblja, ali tek u kasnijem razdoblju grad se uzdigao i postao regionalna prijestolnica i središte sjevernih nizina Maja.

S vremenom je Chichén Itza postao moćniji, dok su drugi gradovi u regiji, kao što su Yaxuna i Coba, pretrpjeli veliki pad. Smatra se da je Chichén Itza polako stekla više moći i teritorija, a zatim je u 10. stoljeću oduzela ogroman dio zemlje od Cobe. Ovo otimanje zemlje, te izoliranih okolnih gradova sasvim je moguće izravno pridonijelo kolapsu regionalnih struktura moći.

Grad je doživio veliki pad, ali je i dalje bio dom značajnog stanovništva kako su izvijestili španjolski konkvistadori. Španjolci, predvođeni Montejom Mlađim (Francisco de Montejo y León), krenuli su u misiju 1526. da zauzmu Chichén Itzu i na ovom teritoriju postave glavni grad Španjolske.

Ovaj moćni zadatak trajao je više od desetljeća i rezultirao je gubitkom mnogih života. Nakon što je jednom poražen, Montejo je na kraju regrutirao vojsku koja se sastojala od Španjolaca i Maja iz drugih plemena kako bi uspješno preuzeo kontrolu nad gradom. Do godine 1588. moćni grad Chichén Itza se koristio kao stočni ranč.

Kako su godine prolazile, džungla je smatrala grad svojim i interes za gradom je bio gotovo izgubljen. Sve do 1843. kada je Chichén Itza ušla u područje pop kulture izdavanjem romana Johna Lloyda Stephensa pod nazivom ”Incidents of Travel in Yucatan”.

Knjiga opisuje putovanje na poluotok Yucatán i istraživanje drevnih gradova Maja, uključujući Chichén Itzu. Knjiga je izazvala veliko zanimanje za istraživanje ruševina i 1860. godine poznati arheolog Désiré Charnay zaputio se u proučavanje Chichén Itze. Nakon svojeg obilaska, objavio je knjigu Cités et ruines américaines. Iskapanja su se nastavila sve do danas, a istraživači i dalje otkrivaju tajne ovog velikog drevnog grada.

Kako do Chichén Itze?

Najbolja polazišna točka za istraživanje Chichén Itze su gradovi Cancun, Playa del Carmen ili Tulum. Do Chichén Itze lako možete stići samostalno putem lokalnih autobusa koji će vas dovesti do odredišta. Dnevno vozi samo jedan autobus iz razloga što je Chichén Itza od spomenutih gradova udaljena oko dva sata i 30 minuta.

Naša preporuka, pogotovo ako ste prvi puta na ovom području, je da odaberete jednodnevni organizirani izlet, a koji uz posjet Chichén Itzi uključuje i posjet tradicionalnom selu Maja (gdje ćete ručati), te spilji Cenote Ik Kil gdje ćete imati vremena i za kupanje u predivnom okruženju spilje. Izlet košta oko 30 dolara po osobi (slobodno se cjenkate), a možete ga rezervirati u većini turističkih odredišta (pa i u hotelu).

Važno je napomenuti da unatoč tome što se piramide čine atraktivne za penjanje, to je zakonom zabranjeno. Preskočite li ogradu (uže koje okružuje piramide i ostatke) te krenete u penjanje, znajte da ćete vrlo vjerojatno završiti u zatvoru. Osim što je zakonom zabranjeno, to je čin koji lokalno stanovništvo neće dobro prihvatiti – pokazuje da ste bez poštovanja prema lokalitetu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju