Cerovačke špilje najveći su špiljski kompleks u Hrvatskoj, a nalaze se na sjeveroistočnim padinama Crnopca – krševitog, južnog dijela Velebita prepunog kraških fenomena. Inače je ovo zaštićeno područje Parka prirode Velebit nedaleko od grada Gračca otvoreno za posjetitelje još 1951. godine.

Riječ je o čudu prirode koje je privlačilo posjetitelje iz cijele Hrvatske i regije, pa je time turistička tuga bila veća kada su Cerovačke špilje zatvorene u proljeće 2018. radi temeljitog preuređenja. Tada nisu ni slutili da ih čeka pandemija koronavirusa pa su se radovi oduljili – no, tko čeka taj i dočeka.

Projekt vrijedan gotovo 70 milijuna kuna, od čega su više od polovice EU sredstva, konačno je priveden kraju ove godine. U lipnju ove godine Cerovačke špilje ponovno su otvorene za javnost, ovaj put kao Centar izvrsnosti Cerovačke špilje – suvremena istraživačka i posjetiteljska destinacija. Nositelj projekta je Park prirode Velebit s partnerima, a ovaj poduhvat bit će važan za ponudu Zadarske županije.

Špiljski sustav masiva Crnopac danas je među 66 najdužih svjetskih špilja, a Cerovačke su samo jedan njegov dio. Trenutno su poznate tri Cerovačke špilje: Gornja, Srednja i Donja. Impresivni kompleks podzemnih hodnika, kanala i dvorana ispunjen je špiljskim ukrasima, stalaktitima i stalagmitima, te brojnim krškim obilježjima.

Cerovačke špilje - 8 Cerovačke špilje - 8 (Foto: PP Velebit)

Ono što je zanimljivo jest i to da su špilje bogata arheološka nalazišta jer su u brončano doba korištene kao „frižider“, a u prapovijesti ovdje je živio špiljski medvjed koji je ostavio svoj trag trljanjem o stijene i tužnog „medvjeđeg gnijezda“ mame i mladunčeta koji se vjerojatno nisu probudili iz zadnjeg zimskog sna na početku ledenog doba.

Premda duljina istraženih staza iznosi više kilometara, za posjetitelje je dostupno 608 metara staze Donje špilje, te 725 metara Gornje špilje.

Obnovljene su i uređene staze u gornjoj i donjoj špilji, pa vas tako čekaju i stakleni dijelovi koji će vam omogućiti spektakularan pogled u dosad skrivene dijelove. Putem vas kroz špilju prate informativne table s obrazloženjima i zanimljivostima o pojedinim dijelovima pećina. Za posjet su predviđene grupne i individualne posjete.

Uređeno je i veće parkiralište koje može primiti više vozila, a sam centar sada omogućuje ustanovi Park prirode Velebit specijalističke speleološke istraživačke usluge. Ljubitelje planinarenja zasigurno će razveseliti i ideja planinarenja na Crnopac, jedan od najatraktivnijih dijelova Velebita.

Što više reći? Sve je spremno, a budite i vi – podsjetimo kako u špiljama vladaju zimske temperature između pet i osam stupnjeva, pa ne zaboravite i prikladnu odjeću 😉

Mnogima najljepša hrvatska planina: Stvari koje morate znati ako planirate posjetiti Velebit Highlander Velebit Sjeverni Velebit Sjeverni Velebit +32 Sjeverni Velebit

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju