Prije rata bio je to jedan od najljepših i najznačajnijih arboretuma u ovom dijelu Europe, s više od 1000 vrsta biljaka. U ratu je oštećen a poslijeratna obnova tekla je sporo, pa je danas slabo poznat široj javnosti iako ima ogroman potencijal i skriva brojne ljepote. No, u posljednjih nekoliko godina posjetitelji Papuka odlaze puni dojmova: predivni arboretum Lisičine zablistao je u novom ruhu.

Arboretum Lisičine nalazi se u istoimenom selu na području oko planine Papuk. Stvoren je 1963., zahvaljujući naporima lokalnog dipl. ing. šumarstva Đure Jorgića koji je tada posadio prve breze i lipe. Odlikovale su ga raznolike vrste bilja, naročito drveća i grmlja. Neke su bile domaće vrste, a dio njih došao je iz drugih zemalja, pa čak i dalekih krajeva poput Azije i Amerike. Zbog svog bogatstva i šarenila smatran je jednim od najznačajnijih arboretuma jugoistočne Europe.

Nažalost, njegov razvoj prekinut je 1990-ih godina kada je započeo Domovinski rat. Tada je arboretum stradao – ironično, ne toliko zbog ratnog djelovanja koliko zbog divljih životinja. One su se tada neometano kretale područjem i napravile štetu na osjetljivim kulturama. Primjerice, pojele su sve jorgovane koji su do tada činili najveću zbirku jorgovana u Hrvatskoj. Velika drvena zgrada koja se nalazi u arboretumu trebala je biti znanstveni i posjetiteljsko prihvatni centar, a godinama kasnije stajala je zapuštena.

Nakon dugog perioda zapuštenosti i spore obnove, lokalne vlasti su uz pomoć europskih fondova prionule na posao obnove arboretuma. Tu su sada uređene šetnice i odmorišta, a u koje god doba da dođete, ugođaj će biti predivan. Ovome svjedoči šarenilo fotografija koje sve više preplavljuju društvene mreže, naročito kada je u pitanju šareni rododendron. Osim studenata fakulteta koji ovdje dolaze s raznih strana Hrvatske, arboretum postaje sve popularniji i otvoreniji široj javnosti.

Iz Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije podsjećaju i kako ćete za nekoliko dana moći uživati u prizoru procvalih šumskih jagoda i divljih trešanja. Posjete su moguće uz prethodnu najavu šumariji Voćin, jer će oni angažirati svoje djelatnike koji će biti vaši vodiči i interpretatori. Uz već postojeće table dobit ćete brojne dodatne informacije iz prve ruke, i to one koja brine za arboretum s velikim entuzijazmom i pažnjom.

Biti će ovo predivan dodatak već postojećoj bogatoj ponudi Papuka i okolice. Podsjetimo, tu su Park prirode Papuk, izletište Jankovac s Grofovom stazom i slapom Skakavac, aquapark Shhhuma, Trenkov dvorac, Kuća Panonskog mora, Ružica grad… Tako da svakako odvojite nekoliko dana ako želite okusiti čari Slavonije kako spada 😉

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju