Čuli smo za plivanje s morskim psima i dupinima, no ako ste se zaželjeli nečeg drugačijeg, pokušajte s Kristalnom rijekom na Floridi. Na zapadnoj strani poluotoka, koja gleda na Meksički zaljev i gdje more prodire prema unutrašnjosti tvoreći ambijent močvare, nalazi se područje zvano Kristalna rijeka.

Kada temperatura vode padne, ovdje se zapute hrpe morskih krava u potrazi za toplom vodom. Cijelo područje obiluje izvorima tople vode stoga je ovo za njih poput odlaska u toplice. Tada Kristalna rijeka postaje mjesto na kojem se i vi možete pridružiti brćkanju i ronjenju u vodi s neobičnim društvom.

Zbog toga Kristalnu rijeku zovu i svjetskom prijestolnicom morskih krava (zvuči čudno, ali doista jest). Ovim eko-turizmom pozitivno je utjecala i na neke druge države gdje su se donedavno morske krave još uvijek lovile i ubijale radi prehrane. Samo za uznemiravanje ovih simpatičnih životinja ovdje biste dobili kaznu od 100 tisuća dolara ili čak godinu dana zatvora.

Voda je mirna, okružuje ju mnoštvo zelenila i vladaju mir i tišina tako da ovo nije adrenalinsko iskustvo već događaj koji će vas odmoriti i opustiti. Morske krave su pitome i mirne te ih je simpatično promatrati kako samo lebde ispod površine. A rado će vas i doći pozdraviti – premda, dopustite da one to učine prve i nemojte narušavati njihov mir. Možda izgledaju slatko, ali po prirodi su to ipak divlje životinje.

Osim plivanja s morskim kravama, možete istražiti ovo predivno područje mirnom vožnjom kajakom ili posjetiti Fort Island Gulf Beach gdje vas čeka filmski zalazak sunca na tipičnim prostranim američkim plažama kakve smo navikli gledati u serijama. A poželite li se nečeg divljijeg, zaputite se u obližnji Homosassa Springs gdje vas čekaju aligatori, orlovi i naravno – još morskih krava.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju