Camino del Norte ili sjeverna dionica rute Puta svetog Jakova jedna je od ruta staze Camino de Santiago, koja vodi hodočasnike duž prekrasne sjeverne obale zelene Španjolske od Baskije preko Cantabrije, Asturije i dalje do Santiago de Compostela u Galiciji. Iako nije toliko popularan kao Francuski put, mnogi se odlučuju za obalni Camino kako bi otkrili lijepe gradove i ribarska sela, kupali se na prekrasnim pješčanim plažama i otkrivali lokalnu kuhinju. Odlučite li uzeti štapove u ruke i krenuti do Santiaga španjolskim sjeverom dok ocean navija za vas, putovanje možete započeti iz Iruna ili pak San Sebastiána, koji je pravi raj za ljubitelje fine hrane i pića – nalazi se među deset gradova s najvećim brojem Michelinovih zvjezdica u Europi. Muzej Guggenheim u Bilbau, šetnja kraljevskom palačom u Santanderu, hvatanje sunca na plaži u Ribadeu ili istraživanje srednjovjekovnog Mondoñeda neke su od stanica vrijedne vremena i znatiželje.

U prosjeku se računa da je potrebno oko pet tjedana za cijeli Sjeverni put od San Sebastiána do Santiaga, a vrijeme možete skratiti tako da se odlučite za bicikl umjesto cipelcuga. Za potvrdu o hodočašću treba hodati najmanje 100 km do Santiaga (u tom slučaju možete krenuti od Vilalbe) ili voziti bicikl barem zadnjih 200 km rute (Navija je dobra polazišna točka).

Sjeverni put ima blagu klimu, pa su proljeće i jesen najbolje vrijeme za putovanje, s prosječnom temperaturom od 20 Celzijevih stupnjeva. Za razliku od vrućih ljeta središnjeg i južnog dijela Španjolske, temperature na ovoj ruti u prosjeku rijetko prelaze 30 Celzijevih stupnjeva. Zime su blage, ali mogu biti vlažne, a u tom razdoblju nema puno hodočasnika na rutama.

Zajedno s originalnim putem (Camino Primitivo), Camino del Norte postao je istaknuta hodočasnička ruta još u 9. i 10. stoljeću. Dok je Camino Frances tada postao najprometniji, i sjever Španjolske privlačio je sve više hodočasnika. Tko želi, u Oviedu može skrenuti na Camino Primitivo, a Camino del Norte spaja se s francuskim putem u Arzúa, 37 kilometara udaljenoj od Santiaga.

San Sebastián – Bilbao

Camino del Norte počinje u prekrasnom obalnom gradu San Sebastiánu, gastronomskoj meki u kojoj možete odabrati između više restorana s Michelinovim zvjezdicama, kao i isprobati pintxos, omiljene male zalogaje. Od San Sebastiána putuje se na zapad duž zelenih brežuljaka baskijske obale. Staza prolazi pokraj povijesnog grada Gernika, poznatog po Picassovu remek-djelu, i završava u Bilbau, u kojem vrijedi posjetiti muzej Guggenheim.

Bilbao – Santander

Od urbanog i industrijskog okruženja put vijuga uz rijeku, skreće u šumsku unutrašnjost i vraća se na obalu. Spektakularni put uz litice odvest će vas do Lareda, popularnog gradića na plaži. Kratka, ravna šetnja močvarnim područjem Santorije zatim vas vodi do Escalantea, posljednje stanice prije Santandera - lijepog obalnog gradića u Kantabriji. Na ovoj dionici hoda se uz primorska mjesta, lijepe plaže i stjenovite uvale. To je područje poznato po prirodnim ljepotama, ali i suprotnostima između modernog i tradicije u gradovima.

Santander – Ribadesella

Ovaj dio Camino de Santiaga pruža pogled na planine i slikovitu obalu. Hoda se uz obalu i brdovitije područje u unutrašnjosti. Nakon Santandera ide se u unutrašnjost prolazeći kroz gradove i sela. Santander je okružen je lijepom prirodom i najpoznatiji je po plažama, a imate li više vremena, posjetite katedralu i povijesni muzej. Povijesno selo Santillana del Mar ili čudo prirode Bufones de Arenill s prirodnim "vodoskokom" koji baca more 20 metara u zrak također su neke od atrakcija na tom dijelu puta.

Rupit Putovanja Najljepša na svijetu: 3 predivna sela u koja treba svratiti na idućem putovanju Španjolskom

Ribadesella – Oviedo

Posljednji dio Camino del Nortea vodi u unutrašnjost do Ovieda, koji je i početna točka Camino Primitiva. Hodajući od Ribadeselle, još uvijek možete uživati u obali dok istražujete gradove i plaže prije nego što stignete u Colungu. Slijedi uspon na prijevoj Cabanona i zatim put silazi do grada Villaviciosa. Lutajući ruralnim selima Asturije, snagu možete vratiti uz pokoju čašicu jabukovače prije nego što stignete u srednjovjekovni Oviedo, glavni grad regije.

Oviedo – Vilalba – Santiago

Od Ovieda do Vilalbe miran je i tih dio rute na kojem nema gužve, a nakon toga slijedi zadnjih sto kilometara Camino del Nortea. Posljednji dio puta završava prolazeći zemljanim stazama u srcu Galicije. U drugoj polovici rute put se spaja s društvenijim i glasnijim Caminom Francesom u Arzúi, mjestu na kojem nikako nemojte propustiti kušati domaći sir. Na cilju će vas dočekati pečat u hodočasničkoj putovnici i potvrda o odrađenom putu za uspomenu.

Visoki i do 6 metara: Jedinstveni baskijski grad kojemu režije plaćaju megavalovi Mutriku Mutriku Mutriku - 3 +1 Mutriku - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju