Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia odavno su i više no poznati gradovi, no i španjolska sela više su nego vrijedna posjeta, čemu u prilog govori i zadnje laskavo priznanje.

Tri španjolska sela proglašena su najboljim selima na svijetu za turistički posjet, čime je Španjolska postala zemlja koja se može pohvaliti s najviše sela od svih zemalja nasljedećoj listi.

Naime, Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda (UNWTO) nedavno je objavila svoj godišnji popis najboljih turističkih sela diljem svijeta, a ona koja su se našla na popisu visoko su ocijenjena za društvenu i ekološku održivost, kao i za turističku ponudu.

Alquezar Alquezar (Foto: Getty Images)

32 sela nalaze se u raznim zemljama kao što su Austrija, Vijetnam, Kina, Izrael i Italija. Španjolska je predstavljena srednjovjekovnim katalonskim selom Rupit, selom Alquezar u planinama Sierra de Guara u Aragonu i selom Guadalupe, poznatom po samostanu, koje se nalazi u regiji Extremadura.

Manuel Butler, direktor Španjolskog turističkog ureda u Londonu, izjavio je: „Oduševljeni smo što je UNWTO izabrao Španjolsku kao zemlju s najviše sela na ovom popisu. Cilj nam je promicati turizam vođen od raznih mjesta diljem Španjolske i oduševljeni smo međunarodnim priznanjem.”

Ovo priznanje odaje počast ruralnim destinacijama koje prihvaćaju turizam kao pokretač razvoja i na taj način otvaraju radna mjesta i ostvaraju prihode, istovremeno čuvajući i promičući vrijednosti zajednice.

Rupit Rupit (Foto: Getty Images)

Izabrana sela nalaze se u 18 zemalja diljem Južne Amerike, Azije i Afrike, kao i Europe. Ocijenio ih je neovisni savjetodavni odbor prema kriterijima koji uključuju kulturu, prirodne resurse i održivost – bilo da je riječ o ekonomskoj, društvenoj ili ekološkoj.

"Za ruralne zajednice, turizam može osigurati radna mjesta, podržati lokalna poduzeća i održati tradiciju na životu", rekao je glavni tajnik UNWTO-a Zurab Pololikashvili. U svakom slučaju, ako idete uskoro u Španjolsku, sad vam je poznato da se itekako isplati isprobati i ruralni turizam.

Zaboravite Madrid, zaboravite Barcelonu: Otkrijte dom najboljih plaža za surfanje i vrhunske hrane Santander - 1 Santander - 2 Santander - 3 +1 Santander - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju