Italija je prepuna šarmantnih sela okupanih poviješću i okruženih predivnim krajolicima. Među njima se ističe i Brisighella, smještena u regiji Emilia-Romagna, tj. trokutu između Bologne, Firence i San Marina.

Malo mjesto puno pastelnih kućica i mirnih uličica nalazi se podno dvorca i tornja sa satom iz 19. stoljeća, a posjetitelji ga opisuju kao sanjivu oazu nalik kulisi za film o srednjem vijeku. Kako i ne bi, kada je i rođeno u srednjem vijeku – točnije, 13. stoljeću kada ga je podigla vojska zbog strateški zahvalnog položaja.

Ubrzo je mjestom „zavladala“ obitelj Manfredi koja je financirala gradnju impresivne utvrde Rocca Manfrediana. Utvrda je i danas najpoznatiji simbol ovog mjesta, ovjekovječena na gotovo svim razglednicama Brisighelle.

Selo, naravno, možete u potpunosti i lako obići pješice. Duž glavne ulice Via Fossa pružaju se kućice, dućani, restorani i kafići. Nemojte otići bez da probate lokalna vina i masline, a kao suvenir ponesite odlično i kvalitetno domaće maslinovo ulje.

Jedna od najpoznatijih ulica je ona simpatičnog imena „Magarčeva cesta“. Via degli Asini je kameni natkriveni prolaz koji je koristila vojska u srednjem vijeku, da bi kasnije postao cesta magarcima koji su prenosili robu.

Brisighella je već navikla na turiste. Srećom, nema ih u tolikoj mjeri da narušavaju mir mjesta, ali dovoljno da su u njoj niknuli brojni mali hoteli i prenoćišta, kao i seoska domaćinstva u kojima možete odsjesti.

Brisighella je također dio mreže talijanskih „sporih gradova“, inicijative koja potiče lagani život i putovanja. Naglasak je na užitku i kvaliteti umjesto kvantiteti, opuštenom i dubljem zaronu u lokalnu kulturu, konzumiranju domaćih proizvoda te podupiranju lokalne ekonomije. Dakle, ovdje se morate opustiti i uživati – teškog li zadatka…

Zovu ga kolijevkom nacionalne slobode: Zanimljivosti o domaćinu Eurosonga i bivšoj prijestolnici Italije Torino, Italija - 1 Torino, Italija - 6 Torino, Italija - 3 +2 Torino, Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju