Minsk

Ovaj glavni i najveći grad Bjelorusije, smješten na dvije rijeke, ima mnoštvo zanimljivog sadržaja. Rijeke koje okružuju taj grad, odnosno na kojima se taj grad smjestio, su Svislač i Njamiga, a utvrdili su ga istočni Slaveni još u davna vremena.

Minsk, Bjelorusija Minsk, Bjelorusija (Foto: Getty Images)

Zanimljiv je po tome što se u njemu nalazi više od sto fontana, a toliko ih vole da lokalci organiziraju i događaj gdje se pali više fontana odjednom. Ako volite prirodu, zaputite se do Botaničkih vrtova, koji su po veličini treći u cijeloj Europi. Nalaze se u parku Čaliuskincaŭ, gdje je na površini od 96 hektara zasađeno više od 9000 vrsta biljaka. Zanimaju li vas crkve, prošećite do crkve svetog Šimuna i Jelene, koja je poznata po svojoj crvenoj boji, a kad ste tamo, prošećite i Trgom neovisnosti, gdje se nalazi i kip Vladimira Lenjina, po kojem je nekad nosio i ime. U Minsku je cijela gastronomska ponuda fokusirana na krumpir, koji se naziva i nacionalnom namirnicom. Obavezno kušajte draniki, verziju palačinke napravljene upravo od krumpira, ili babku, pitu od krumpira.

Kišinjev

Tijekom svoje povijesti Kišinjev je ostao upamćen pod nadimkom "grad od bijelog kamena". Naime, već iz samog pogleda iz zraka vidljivo je koja boja prevladava u urbanoj arhitekturi, a kada biste im se približili, shvatili biste koliko je zgrada izgrađeno od vapnenca, koji se savršeno uklapa u zeleno okruženje.

Kišinjev, Moldavija - 2 Kišinjev, Moldavija - 2 (Foto: Getty Images)

Iako ga zovu gradom od bijelog kamena, bilo bi šteta propustiti istaknuti i njegovo zelenilo. Sam Kišinjev proteže se preko sedam brda, koja tvore krug nedaleko od rijeke Dnjestar. Vjeruje se kako i samo njegovo ime potječe od stare romanske riječi chisla noua, koja znači "novi izvor". Grad je rođen oko malog izvora vode koji se danas može pronaći u Puškinovoj ulici.

O moldavskim se vinima priča nadaleko po svijetu, a jedno od najautentičnijih iskustva moguće je dobiti u Cricovi, najvećem vinskom podrumu u državi. Njegovi nezamislivi labirinti i puteljci popunjeni vinima oduševit će vas, kao i činjenica da datira iz 1952. godine i da je riječ o nekadašnjem rudniku. Imat ćete priliku razgledati ga vlakićem ili na razne druge načine. Vinski podzemni "grad" i kapljica moldavskog vina odvest će vas u srce Moldavije. Podrum Cricova nalazi se u istoimenom gradu udaljenom 15 kilometara od Kišinjeva.

Bukurešt 

Bukurešt je glavni i najveći grad Rumunjske, inače turistički nedovoljno istražene države. Nalazi se na južnom dijelu, a danas je glavno industrijsko, kulturno i ekonomsko središte. Poznat je i kao Balkanski Pariz; kroz grad prolaze dva velika bulevara, a velik dio zgrada izgradili su strani arhitekti, uglavnom Francuzi i Talijani. Rumunjski arhitekti razvili su stil sličan francuskom, a razlog tomu je što se većina imućnijih Rumunja prije dolaska komunizma tamo školovala.

Vlad Tepeš svakako je jedan od najpoznatijih Rumunja uopće te se spominje i kao utemeljitelj Bukurešta. Zaputite se na jednodnevni izlet do njegova dvorca, koji svakako vrijedi vidjeti. Uz dvorac Bran, koji je inspirirao Brama Stokera da napiše priču o grofu Drakuli, tu je i dvorac Peles, koji se također isplati vidjeti.

Smještena unutar zgrade izgrađene u 19. stoljeću, Carturesti Carusel smatra se jednom od najčudesnijih knjižara na planetu. Nevjerojatan dizajn ostavit će vas bez teksta, a svi koji vole knjige uživat će u mnogobrojnim naslovima koje tamo mogu pronaći.

Varšava 

Za poljsku prijestolnicu koja je prije 80 godina, u vrijeme Drugog svjetskog rata, bila potpuno razrušen grad, zbilja se može reći da je poput feniksa – doslovno rođena iz pepela. Danas je grad predivan i privlači brojne turiste, a ovo je priča kako je jedan potpuno srušeni grad uspio ponovno niknuti.

Rekonstrukcija Varšave - 5 Rekonstrukcija Varšave - 5 (Foto: Profimedia)

Stari grad najživopisniji je dio – vrvi bojama, ljudima i raznim događanjima. Prostire se od Barbakana do središnjeg trga, kojim dominira Kraljevski dvorac. Veoma je zanimljiva, iako tužna činjenica da je većina ovih zgrada za vrijeme rata uništena, ali nakon toga i ponovno obnovljena ili iz temelja sagrađena. Među njima je i Kraljevski dvorac, koji danas služi kao muzej. 

Ako ogladnite, na svakom uglu čekaju vas mesni specijaliteti s puno začina kojima nećete moći odoljeti, ali i razne juhe, među kojima se nalazi i ona od - krastavca. 

Budimpešta

Budim i Pešta dva su dijela grada povezana serijom mostova, od kojih je najpoznatiji onaj Lančani. Naravno, šećući starim popločanim ulicama, obići ćete vjerojatno dvorac, ribarsku tvrđavu, Matijaševu crkvu, a prilikom toga zastati na čašu ili dvije izvrsnog tokajca. Ako vam treba opuštanje u bazenima, tu su terme Gellert ili Szechenyi, a nećete pogriješiti ni s jednim ni s drugim. Večer provedite krstareći lijepim plavim Dunavom, a nakon krstarenja pojedite finu večeru uz rijeku. Budimpešta je privlačna u svim godišnjim dobima, tako da pogrešnog tajminga za posjet nema.

Iako bi bilo divno otputovati na nekoliko tjedna i napraviti pravu turu u kojoj je hedonizam jedina opcija, uz nekoliko slasnih delicija iz navedenih zemalja okusima je jednostavno putovati iz vlastitog doma. Istražite Lidlovu ponudu u tjednu okusa Istočne Europe i iznenadite nepce novim okusima koji će vas odvesti na pravo putovanje okusima u kojem ćete istražiti specijalitete susjednih zemalja. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju