U prosincu, kad trgovi postaju prava okupljališta veselih ljudi iz kojih pozitiva pršti na sve strane, složit ćemo se kako bi bila prava šteta ostati kod kuće i vikend ne iskoristiti za dvodnevno putovanje ispunjeno pravim božićnim duhom. Na samo nekoliko sati od Zagreba skriva se prava blagdanska čarolija koju bi trebalo doživjeti svim osjetilima. 

Budimpešta

Glavni grad Mađarske posebno je šarmantan tijekom božićnog razdoblja i nudi niz aktivnosti i događanja u kojima će jednako uživati avanturisti kao i oni smirenijeg duha. Vörösmarty trg postaje središnje mjesto božićnih događanja u Budimpešti. Za sve one koji vole klizanje neizostavna destinacija bit će park Városligeti.

Advent u Budimpešti Advent u Budimpešti (Foto: Getty Images)

Božićna tržnica ovdje je prepuna štandova koji nude tradicionalne mađarske proizvode, rukotvorine, božićne ukrase i raznovrsne gastronomske delicije. Posjetitelji mogu uživati u kuhanim vinima, kobasicama, kolačima i drugim blagdanskim poslasticama. Glavna zvijezda koja dijeli Budim od Pešte, Dunav, postaje posebno atraktivan u ovo doba godine. Brodovi su ukrašeni blagdanskim svjetlima, a vožnje Dunavom nude jedinstveni pogled na osvijetljenu panoramu grada. Malo dalje od dragulja ovog grada skriva se i Andrássy avenija. Poznata i kao "mađarski Champs-Élysées", u adventsko doba očaravajuće je ukrašena božićnim svjetlima, a šetnja duž ove avenije ostavlja poseban dojam koji se mora doživjeti barem jednom u životu. 

Ljubljana 

Advent u Ljubljani Advent u Ljubljani (Foto: Getty Images)

Na različitim punktovima glavnog grada Slovenije tijekom božićnih blagdana postavljaju se kućice s raznovrsnom hranom i pićem. Posjetitelji mogu kušati tradicionalne slovenske specijalitete, popiti kuhanu rakiju, topli čaj ili druge božićne napitke.

Trg Republike domaćin je klizališta na otvorenom na kojem će se ekipa s guštom provesti, a u parku Tivoli, jednom od najvećih gradskih parkova, rado će uživati svi sanjari koje zabavljaju svjetlosne instalacije, umjetnički performansi, razni koncerte i brojne druge umjetničke aktivnosti.

Beč 

Čak i ako se u vašoj ekipi skriva pokoji Grinč koji prigovara svemu što ima veze s Božićem, advent u Beču promijenit će njegovo mišljenje. 

Kada je u pitanju adventsko putovanje, Beč iskače iz mase ponuda i nameće se kao izbor sam po sebi. Naime, Beč je bio prvi grad u Europi koji je prigrlio vrijeme adventa i iskoristio ga za obogaćivanje svoje turističke ponude. U blagdansko vrijeme gradom vladaju turisti koji pristižu iz raznih dijelova svijeta. Nema veze jeste li stigli u Beč samo na jedan dan, vikend ili pak cijeli tjedan, nemoguće je propustiti popiti šalicu kuhanog vina ispred Gradske vijećnice ili Crne katedrale. Božićni ukrasi, koji su doslovce na svakom koraku, savršeno se uklapaju u arhitekturu carskog grada i zbog njih šetnjom kroz gradske ulice imate dojam kao da cijeli Beč živi samo za ove dane.

Advent u Beču Advent u Beču (Foto: Getty Images)

Prošećite se vrtom dvorca Schönbrunna i uživajte u blagdanskim delicijama, uživajte na klizanju pred gradskom vijećnicom na jednom od najvećih klizališta na otvorenom u Europi ili pak posjetite Trg Graben i okolna područja, uključujući Stephansplatz, koji u ovo doba postaju središnja mjesta svih događanja.

Koju god adventsku destinaciju ovih blagdana izabrali - ne možete pogriješiti. Na svakoj vas očekuje mnoštvo zabave, veselja i smijeha od kojih se trbušnjaci oblikuju bez ulaska u teretanu. Na povratku kući svakako svratite do obližnjeg Lidla kako bi se blagdanska gozba nastavila u revijalnom tonu. Istražite bogat asortiman Favorina ponude u kojoj nema čega nema - od raznih medenjaka, čokoladnih pralina, keksića pa sve do kućice od medenjaka koju bi prije Badnjaka vrijedilo sastaviti. Uživajte u Lidlovom Favorina asortimanu i zasladite se ovih blagdana s guštom. 

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom LIDL po najvišim profesionalnim standardima.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju