Bjelorusija

Ova kontinentalna država nema izlaza na more, ali je vrlo dobro povezana riječnim tokovima, posebno s Ukrajinom i Rusijom. Bjelorusija ima staru i kulturno bogatu tisućljetnu povijest, ali je njezina državna neovisnost relativno mlada.

U Bjelorusiji ima mnogo dvoraca, od kojih se ističu Mir i Nesviž pod zaštitom UNESCO-a. Dvorac Mir veliki je utvrđeni kompleks koji je ime dobio prema gradu Mir u kojem se nalazi. Podignut je u 16. stoljeću u poljskoj verziji gotike. Pet tornjeva visokih po 25 metara i zidovi debeli tri metra čuvali su utvrđeni grad sve dok dinastija Illinič nije izumrla.

Potom ga je preuzeo princ Mikołaj Krzysztof koji je zaslužan za današnji raskošni izgled dvorca. Prenamijenio ga je u rezidencijalni objekt i dodao mu balkone, nadstrešnice i poneke ukrase u duhu renesanse. Livada koja ga je okruživala pretvorena je u elegantni engleski vrt. Danas se u njemu odvijaju vesele srednjovjekovne manifestacije, pa ako budete te sreće da posjetite „posljednju europsku diktaturu“, svakako se sjetite i ovog ljepotana. U okolici se nalaze i uređen park te veliko jezero, a od glavnog grada Minska udaljen je svega sat vremena.

Ako se nađete u Minsku posjetite Aveniju nezavisnosti, glavnu ulicu koja grad dijeli na dva velika djela. Ona je sjajan primjer staljinističke arhitekture i sve znamenitosti mogu se manje-više naći na njoj.

Ako volite prirodu, zaputite se do Botaničkih vrtova koji su po veličini 3. u cijeloj Europi. Nalaze se u parku Chelyiskintsev, a tamo je na površini od 96 hektara zasađeno više od 9000 vrsta biljaka. I zaljubljenici u glazbu vole Minsk jer je dom zgradi Nacionalne opere i baleta. Ako imate dovoljno vremena, ne propustite uživati u predstavi.

Ukrajina

Na istočnoj strani Kijeva, kraj obala Dnjepra, smjestio se „grad u gradu“ sa zgradama nalik onima iz popularne društvene igre Monopoly. I da, uistinu je inspiriran dječjim kockama za igru i osmišljen u živahnim bojama koje ga podižu iz susjednog sivila. Podignut je u vremenima ekonomske krize sa željom arhitekata da podignu duh ljudi, krajem 2000-ih, te mu je dano primamljivo i utješno ime Comfort town. Smatra se jednim od najuspješnijih komercijalnih projekata u Ukrajini od njezine neovisnosti.

Osvojio je brojna priznanja i nagrade, a brošure s nekretninama na prodaju reklamiraju ga kao „Vaš komadić Europe u Kijevu“.

Kada ste u Kijevu nemojte propustiti isprobati gastronomsku ponudu poput Piletine Kijev punjene aromatiziranim maslacem, ili pak varenike i boršč. Ne možete li pričekati da otputujete istočnije i uživate u ovim jelima, potražite ih u obližnjem Lidlu u tjednu ''Okusi Istočne Europe'' koji počinje od ponedjeljka 4. listopada, napravite ih kod kuće i okusima otputujte na željene lokacije.

Lavov ili Lviv grad je u zapadnoj Ukrajini, blizu granice s Poljskom. Leži na rijeci Poltvi i zauzima prvo mjesto u Ukrajini po broju očuvanih kulturno-povijesnih spomenika. Zbog njih Lavov ima jedan od najljepših trgova u tom dijelu Europe - 44 kuće i zgrade koje se ondje nalaze građene su u različitim stilovima od renesanse do modernizma.

Na trgu se i nalaze četiri fontane, skulpture koje simboliziraju mitološka bića: Neptuna, Dijanu, Amfitritu i Adonisa. Operno kazalište, koje, uz preostalih devet kazališta i 60 muzeja, čini ovaj grad kulturnom prijestolnicom Ukrajine potražite na Trgu slobode.

Lavov - 5 Lavov - 5 (Foto: Getty Images)

Moldavija

Nepravedno zapostavljena i nikad poželjna, ova zemlja vrijedna je posjeta, ako zbog ničeg drugog barem zbog sjajnih vina i povoljne ponude. O moldavskim se vinima priča nadaleko po svijetu, a jedno od najautentičnijih iskustva moguće je dobiti u Cricovi, najvećem vinskom podrumu u državi i jednim od najvećih u Europi. Njegovi nezamislivi labirinti i puteljci popunjeni vinima oduševit će vas kao i činjenica da datira iz 1952. i da je riječ o nekadašnjem rudniku. Imat ćete priliku razgledati ga vlakićem ili na razne druge načine. Vinski podzemni „grad“ i kapljica moldavskog vina odvest će vas u srce Moldavije. Podrum Cricova nalazi se u istoimenom gradu udaljenom 15 kilometara od glavnog grada.

U glavnom gradu Kišinjevu s malo novca ćete živjeti kao kralj, a maknete li se van iz grada ni priroda vas neće ostaviti ravnodušnim. U samom središtu grada iz Državnog parlamenta možete se izgubiti na nekoliko sati u Muzeju povijesti Moldavije i saznati sve o povijesti ove države i što niste znali o njoj. Replika mača Stjepana Velikog, moldavskog junaka, najveća je atrakcija. Prošećite Crvenom sobom, Brončanom sobom i Plavom sobom i osluhnite duh moldavske povijesti.

Kišnjev - 5 Kišnjev - 5 (Foto: Getty Images)

Najstariji park u Kišinjevu, prije poznat pod imenom Puškinov park. Danas se simpatično u narodu naziva Parkom ljubavnika zbog toga što je idealno i često mjesto za spoj. Idealno je za šetnju u hladovini stoljetnog drveća i pokraj prekrasnih fontana. Unutar parka nalazi se Aleja klasika, kompleks skulptura koje prikazuju autore moldavske i rumunjske književnosti i političkih osoba. Osim Aleje klasika, tu je i Aleja prijateljstva, gdje su drva zasadili slavni poput Jurija Gagarina, Mihaela Gorbačova i Melitona Kantarije.

Rumunjska

Dani kad je Bukurešt bio poznat kao Pariz Istoka ili Balkana davno su iza nas, ali to ne znači da su prošli i slavni dani glavnog grada Rumunjske. Metropola se svakim danom redefinira spajajući svoju povijest i moderni identitet. Danas se zgrade u starom dijelu gradu obnavljaju i dobivaju novo ruho, a pješačka zona jedno je od mjesta s najboljim noćnim životom u Europi. Knjižare, restorani, kafići i kina dodatni su plus.

Uz dvorac Bran, koji je inspirirao Brama Stokera da napiše priču o grofu Drakuli koji je navodno i jedan od osnivača rumunjske metropole, tu je i dvorac Peles, koji se također isplati vidjeti. Palača parlamenta je druga najveća adminsitrativna zgrada na svijetu (odmah nakon Pentagona), najveća zgrada Europe i najteža zgrada na svijetu. Bukurešt je ispunjen predivnim parkovima, a najstariji, napravljen sredinom 19. stoljeća, jest Cismigiu Gardens.

Drugi park koji valja spomenuti jest Herastrau, gdje se nalazi kazalište na otvorenom, ali i golemi prostor za rekreaciju. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti na Karlov park, koji se smatra najljepšim. Smještena unutar zgrade izgrađene u 19. stoljeću, Carturesti Carusel smatra se jednom od najčudesnijih knjižara na planetu. Nevjerojatni dizajn ostavit će vas bez teksta, a svi koji vole knjige uživat će u mnogobrojnim naslovima koje ondje mogu pronaći.

Poljska

Krenimo od glavnog grada. Stari grad najživopisniji je dio Varšave – on vrvi bojama, ljudima i raznim događanjima. Prostire se od Barbakana do središnjeg trga kojim dominira Kraljevski dvorac. Veoma je zanimljiva, iako tužna, činjenica da je većina ovih zgrada za vrijeme rata uništena, ali nakon toga i ponovno obnovljena ili iz temelja sagrađena.

Prošećite do kuće Keret, umjetničke instalacije koja simbolizira najužu kuću na svijetu od samo 92 centimetra. Ako vas zanima još povijesti, svratite do muzeja Polin, koji je posvećen povijesti poljskih Židova. Nezaobilazna postaja je i Warsaw Uprising Museum, muzej koji se smjestio u bivšoj tramvajskoj elektrani, koja je svojevrsni spomenik arhitekture iz 20. stoljeća. Upoznajte povijest i pratite događaje herojskog ustanka protiv Njemačke 1944. godine kroz različite interaktivne prikaze, fotografije, filmove i spise.

Jedno od najljepših mjesta u gradu zasigurno je i Lazienki park koji se sastoji od prekrasnih vrtova, livada, jezera, drvoreda i građevina, a nalazi se u središnjem dijelu grada. Vrtna vila Bijela kuća izgrađena je između 1774. i 1776., a osim arhitekture, veoma je zanimljiva i njezina unutrašnjost. Još je zanimljivija Palača na vodi, najznačajnija građevina u parku, klasicistička zgrada pretvorena u muzej.

Neizbježna destinacija je i Krakow koji iako se na fotografijama čini kao maleni grad, on je zapravo poprilično velik, s nekoliko većih gradskih četvrti. Glavni trg samo je središte grada na kojem ćete uvijek naći veselu atmosferu. Svakako posjetite tvornicu tkanine. Dvorac Wawel pravo je mjesto ako se želite upoznati s bogatom poviješću Poljske, a u njegovoj neposrednoj blizini nalazi se katedrala koju se isplati vidjeti.

Varšava - 9 Varšava - 9 (Foto: Getty Images)

Bazilika Sv. Marije je crkva koja s vanjske strane ničime ne odaje da su u njenoj unutrašnjosti nalaze prava remek djela. Nedaleko od Krakowa nalaze se i koncentracijski logori Ausxhwitz i Birkenau. Svakoga dana mnoge kompanije organiziraju ture u kampove, tako da ne morate brinuti o prijevozu. Rudnik soli Wieliczka je još jedno popularno mjesto u neposrednoj blizini Krakowa. Riječ je u rudnicima koje su rudari pretvorili u prava remek djela ukrašavajući dvorane kipovima od soli.

Mađarska

Svatko tko je ikad bio u Budimpešti složit će se da je jedan od najzanimljivijih europskih gradova što se tiče arhitekture. Mješavina starog i novog, gornji i donji dio grada te impozantni mostovi na rijeci Dunav daju mu prepoznatljivu crtu. Pogledamo li na centar grada, sve građevine stoje na istoj visini, osim Bazilike svetog Stjepana i zgrade mađarskog parlamenta koje obje imaju 96 metara. Budimpešta ima i najstariju podzemnu željeznicu u kontinentalnoj Europi, to je ujedno i jedina podzemna željeznica u svijetu koja je na listi UNESCO-ove baštine. Ispod Budimpešte leži i tajni podzemni svijet, labirint špilja kojih ima više od dvjesto. Špilje, tzv. kaverne, nastale su kao posljedica geotermalnih izvora u okolici. Mnoge od njih otvorene su javnosti, pa posjetitelji mogu ići na vođenu speleološku turu.

Andraševa avenija slavni je bulevar, a povezuje Elizabetin trg s Trgom heroja i dugačka je oko 2,3 kilometra. Obuhvaća predivne primjere mađarske arhitekture 19. stoljeća, te brojne turističke atrakcije. Počevši od Elizabetinog trga, prolazi pored slavne operne kuće i kazališta, parkova Jokai i Liszt Ferenc, Kuće terora, kazališta lutaka, glazbene akademije, muzeja umjetnosti, te konačno sve do velikog Trga heroja. Naravno, putem ćete naići na brojne dućane i luksuzne butike te raskošne stambene palače. Zbog svoje ljepote uvrštena je na popis svjetske baštine 2002. godine.

Na sjeveru Mađarske, uz granicu (a i preko granice) sa Slovačkom nalazi se nevjerojatno podzemno blago za koje možete izdvojiti i cijeli dan ili vikend. U Nacionalnom parku Aggtelek počinje prirodni fenomen i UNESCO-ov dio svjetske baštine koji nosi službeni naziv „Krške špilje Aggteleka i Slovačkog krša“. Riječ je o kompleksu od čak 712 špilja koje prolaze Mađarskom i Slovačkom u sedam različitih dijelova, na površini od gotovo 57 000 hektara.

Za ljubitelje prirode Lillafured je skriveni biser Mađarske koji će vam domaći rado preporučiti za jednodnevni izlet ili romantičan vikend bijeg u prirodu. Smješten je u šumama sjeverne Mađarske. Lillafured je izgrađen 1980-ih kao turistički resort, zamišljen kao mjesto u kojem će društvena krema moći uživati u prirodi i aktivnostima u šumi i na jezeru. U okolici se nalazi i nekoliko muzeja posvećenim šumarstvu, tradicionalnim obrtima i poznatom biologu Hermanu koji je ovdje živio i proučavao prirodni svijet.

Češka

Gotovo svi turisti prilikom posjete Pragu žele vidjeti praški dvorac, Karlov most, Stari grad, zgradu koja pleše, Židovsku četvrt, Olšany groblje i čuda arhitekture u gradskom centru – što je sasvim očekivano, ali ne propustite posjet četvrtima Žižkov i Karlin koje su izrasle u mjesto za umjetnike i slobodnjake, s mnoštvom pubova, klubova i uličnih događanja. Tamo su niknule su i brojne moderne zgrade koje funkcioniraju u skladu s principima održivog razvoja. Kroz šetnju možete vidjeti i popularnu atrakciju, Žižkov televizijski toranj, s čijeg se platoa pruža prekrasan pogled na cijeli Prag. U blizini je židovsko groblje na kojem je pokopan Franz Kafka.

Predlažemo vam da svratite do Magične špilje: bivše mlinarske kuće koju je lokalni umjetnik Reon Argondian pretvorio u psihodeličnu špilju i šareni atelje u kojem posjetioci mogu vidjeti njegove slike i skulpture. Pored rijeke Vltave u blizini Palacky trga odražava se svaki vikend lokalni buvljak. Lako ćete ga spaziti uz rijeku, s prodavačima i njihovim predmetima raštrkanim duž obale na dekama i improviziranim stolovima.

Češki Krumlov - 5 Češki Krumlov - 5 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Češki Krumlov je nadrealno lijep gradić nedaleko od Praga, nalazi se u pokrajini Južna Češka koji leži na rijeci Vltavi. U romantičnoj šetnji gradom čiji centar ispunjava šum rijeke i koji je okružen prekrasnim dvorcem i njegovim zidinama možete uživati u živopisnim kućicama, dućanima i kafićima.

U samom središtu Praga nalazi se gradska knjižnica u kojoj osim bogate ponude literature i atraktivnog interijera sadrži još nešto što mami posjetioce i knjigoljupce - toranj knjiga. Toranj je umjetnička instalacija imena Idiom koju je 1998. godine osmislio umjetnik Matej Kren. Sastavljen je od čak 8000 knjiga, a naizgled se čini da tornju nema kraja.

Putujete li Istočnom Europom sigurno nećete ostati gladni. Osim fuzije svjetskih kuhinja u modernima metropolama, na ovim prostorima sigurno ćete uživati u naboljim gulašima, kobasicama, knedlama, punjenom tjesteninom te bogatim juhama koje griju oko srca. Pravi comfort food na koji smo i mi Hrvati navikli i spravljamo u svojim domovima. Želite li hranom otputovati u Istočnu Europu od ponedjeljka 4. listopada posjetite Lidl i njihov tjedan ''Okusi Istočne Europe'' i isprobajte delicije koje prizivaju nostalgiju. 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju