U njoj je sve prekrasno, ali kako su Talijani oduvijek držali do umjetnosti i u nju ulagali, danas je zemlja prepuna muzeja i galerija. Zavirite s nama u neke od njih.

Galleria degli Uffizi, Firenca

Jedna od najstarijih i najpoznatijih galerija na cijelom svijetu, Uffizi, otvorena je još davne 1581. godine. Njen naziv prevodimo kao "ured" jer je zgrada u kojoj je galerija smještena, prvenstveno i bila namijenjena uredima. Vremenom je ipak postala mjesto za umjetnine obitelji Medici, pa je galerijom službeno postala 1765. Leonardo, Michelangelo, Rembrandt, samo su neki od majstora čije slike vise na zidovima ove galerije, ali rad koji je u njoj vjerojatno najpoznatiji je ipak Botticellijevo "Rođenje Venere".

Vatikanski muzeji, Vatikan

Prije svega, ovdje, kao i za Uffizzi, obavezno uzmite kartu s kojom preskačete red, jer ćete inače vani čekati nekoliko sati, tako da, vrijedi uložiti par eura više i riješiti se muke. Ovdje ima svega, a kako i ne bi kad se u ovim muzejima ukupno nalaze 54 galerije, uključujući i čudesnu Sikstinsku kapelu, ali i Rafaelove odaje. Muzeji su osnovani u ranom 16. stoljeću., a sadrže brojna renesansna ali i antička remek djela. Naravno, ovdje su i brojna isklesana čudesa, a najveći talijanski majstori poput Leonarda, Michelangela i Rafaela i ovdje su ostavili svoj trag.

Vatikan Vatikan (Foto: Getty Images)

Muzej Egizio, Torino

Ako vas zanima povijest Egipta, teško ćete naći nešto bolje od ovog. Egizio posjeduje drugu najveću kolekciju vezanu za povijest Egipta u svijetu, odmah nakon Kaira. Mumije, sarkofazi, grobovi, knjige mrtvih i ostale stvari, naći ćete na sjeveru Italije, tako da do Egipta za ovo, definitivno ne morate potegnuti.

Muzej Civico, Siena

Lijepe su vam slike, kipovi isto, ali ono, nije vam to baš to? Tip ste koji voli od umjetnosti dobiti nešto drugo? U tom slučaju, ovo je pravo mjesto za vas, jer je ovaj muzej prepun fresaka! Lorenzetti, Taddeo i ostali majstori pobrinuli su se da svaki posjetitelj ovog mjesta hoda otvorenih usta i divi se ne slikama, već freskama.

Galleria Nazionale Della Marche, Urbino

Neke od najvažnijih renesansnih slika mogu se naći upravo u ovoj galeriji. Ona se smjestila u Vojvodinoj palači, koja je izgrađena sredinom 15. stoljeća. Slike Rafaela, Uccella i Vitija ovdje su česte, tako da ako volite renesansu, ovaj muzej svakako posjetite. Napomenimo još kako je Urbino rodni Rafaelov grad pa možete razgledati i njegovu kuću, a tko više voli motore neka potraži kući još jednog slavnog Urbinca, Valentina Rossija.

Je li ovo otok s najljepšim pješčanim plažama na svijetu? Otok Boracay na Filipinima - 2 Otok Boracay na Filipinima - 1 Otok Boracay na Filipinima - 4 +2 Otok Boracay na Filipinima - 6
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju