„Sva moja ljubav ide tebi, Banjaluko“, riječi su poznatog američkog glazbenika i producenta najpoznatijih albuma Michaela Jacksona, Quincy Jonesa.

Što to veže slavnog umjetnika i grad na Vrbasu? Prije 60 godina, Jones je sa svojim jazz kvartetom nastupio u Banjaluci u sklopu turneje po bivšoj Jugoslaviji. Taj dan ostao im je u posebnom sjećanju jer je tijekom nastupa nestalo struje. Održali su koncert do kraja uz svjetlost svijeća i petrolejskih lampi, što je samo podignulo atmosferu u prepunoj sali.

Jones je bio oduševljen razdraganom publikom i uspjehom koncerta. U ljeto 1961. na Newport Jazz festivalu objavili su svoju novu pjesmu: Banja Luka.

Grad koji voli život i zabavu podario nam je umjetnike uz koje smo odrastali. Iz Banjaluke, između ostalih, dolaze legendarni glumac Mustafa Nadarević, jedan od osnivača Parnog ValjkaHusein „Hus“ Hasanefendić i glazbenik Saša Lošić, član Plavog orkestra.

Odlučili smo stoga prošetati Banjalukom i sami se malo inspirirati. Ovo je samo nekoliko stvari koje možete doživjeti u jednom danu ili vikendu.

Nađemo se kod „krivog sata“

Ispred poznatog šoping centra Boska na Trgu Krajine nalazi se „krivi sat“ koji ne možete promašiti. Doduše, ne možete ni Bosku, ali sat nam treba zbog priče.

U njega se ne možete pouzdati ako želite saznati vrijeme, jer on stoji na 9 sati i 11 minuta. Točno tada je, 27. listopada 1969. godine, Banjaluku zatresao jak potres od 6 stupnjeva po Richteru. Tragedija je odnijela živote 15 ljudi, ozlijeđenih je bilo oko tisuću, a materijalna šteta bila je ogromna.

Riječ je, dakle, o spomeniku, pa izbjegnite pitanja poput „A što ga ne popravite?“.

Jutro u gradu zelenila

Uživajte u jutarnjoj šetnji gradom i zelenilu njegovih mnogobrojnih parkova. Kažu da u Banjaluci postoji više od 10 000 zasađenih stabala. U koje god godišnje doba da vas put navede, uživat ćete u bojama prirode.

Volite li arhitekturu, povijest i kulturne razglede, obiđite najpoznatije znamenitosti kao što su Palata Republike, Hram Hrista Spasitelja, džamija Ferhadija, Banski dvor, Muzej suvremene umjetnosti i Narodno pozorište, a za „onu drugu“ stranu umjetnosti prošećite do naselja Borik u kojem možete vidjeti lijepe primjere ulične umjetnosti.

Kamo god pošli, u jednom trenutku sigurno ćete šetati uz obalu rijeke Vrbas. Što nas dovodi do slijedeće ideje…

Žubor kao soundtrack grada: rijeka Vrbas i dajak čamci

Banja Luka je najveći grad na rijeci Vrbas, a ona je pak jedan od njegovih glavnih simbola. Prema jugu rijeka tvori prekrasan kanjon pogodan za rafting, kajakaštvo, planinarenje i druge aktivnosti (ovdje je održano i europsko i svjetsko prvenstvo u raftingu).

Poznato prijevozno sredstvo jest dajak – posebna vrsta čamca koja je ime dobila po drvenoj motki za odgurivanje koja se koristi za male dubine. Svakako preporučujemo da isprobate vožnju koja ovdje ide i uzvodno, a kasnije obratite pozornost na zastavu tj. grb grada. Prepoznajete li na njemu svog riječnog saveznika?

Dugo priželjkivani ručak u gradu u kojem su ćevapi otjerali McDonald's

Nakon dobre šetnje i vožnje rijekom, valja se i dobro najesti. Srećom, ovdje to neće biti nikakav problem. Banjalučki ćevapi, vrbaski lipljen s preljevom, krajiške pole, domaći sir trapist, slavno Nektar pivo… Ovdje su porcije i cijene „narodne“, pa bujrum!

Slavni banjalučki ćevapi dolaze u lepinji, a meso je u obliku pločica. Najpopularniji restorani su, naravno, ćevabdžinice. Ističe se ona „Kod Muje“ a vjerujemo da u gradu ćevapa nećete promašiti ni s nekom drugom. Poželite li ipak malo otmjeniji ambijent, predlažemo da se vratite na Vrbas i počastite u poznatom restoranu na vodi - Banjalučki splav.

Jedna zanimljivost vezana uz gastro ponudu Banjaluke jest priča zvana McDonald's. Popularni američki restoran brze hrane otvoren je 2012. godine i samo par godina kasnije - zatvoren. Mediji su ovaj događaj popratili naslovima poput „Istjerali ga ćevapi“ i „Pobjeda ćevapa“. Što reći nego - čestitke zasluženom pobjedniku. U to ime… !

Obilazak tvrđave Kastel i Safikadinog groba

A nakon dobrog ručka valja malo potrošiti kalorije. Stoga odlazimo u obilazak jednog od najpoznatijih simbola grada: Kastela.

Tvrđava je podignuta u 16. stoljeću na mjestu nekadašnjeg rimskog utvrđenja iznad rijeke. Opasana je debelim kamenim zidinama, a krase ju kule i bastioni.

Danas je spomenik kulture na čijem se prostoru nalaze igrališta za djecu te ljetna pozornica za koncerte i manifestacije kao što je primjerice Banjalučki Oktobarfest.

Također je poznat i Demofest putem kojeg se probijaju mlade nade rock, punk, hip hip, metal i reggae glazbe. Osim njih do sada su gostovala i poznatija lica kao što su Kosheen, Guano Apes, Majke, Urban, Partibrejkers i drugi.

U sklopu tvrđave nalazi se stari poznati restoran Kazamat izgrađen od drveta i kamena tako da se savršeno uklapa u izgled tvrđave i pruži svojim gostima predivan ambijent.

Pored tvrđave romantika u stilu Romea i Julije: Safikadin grob. Prema legendi, Safikada je bila zaljubljena u vojnika koji je služio rok u tvrđavi Kastel. Iako joj se zakleo na vječnu ljubav, morao se odazvati pozivu u rat. Kada je Safikada saznala da je poginuo u borbi, stala je pred top koji je svaki dan označavao podne i okončala svoj život.

Sređivanje za Gospodsku ulicu i noćni život

Britanski Guardian je svojedobno pisao o „tisuću banjalučkih kafića i restorana“. Po tome odmah znamo da smo na dobrom mjestu. No, prije nego se instalirate u kafić, prošećite gradom i ulicom Veselina Masleše koju nitko tako ne zove.

Naime, u 19. stoljeću ovo je bila neugledna lokacija na kojoj je trgovac Toma Radulović sagradio modernu kuću i zgradu zvanu Albanija. Na kraj ulice prikucao je naziv „Gospodska ulica“ kako bi se otarasio seljaka koji su obilazili a nisu ništa kupovali, te privukao „hoch“ mušterije više klase.

Kako god bilo, ne želimo remetiti reputaciju Banjalučana. Još iz doba Jugoslavije šapuće se o njihovim ulicama kao modnoj pisti, pa valja ispoštovati njeno ime i prepustiti se veselju noćnog života sa stilom.

Nemojte pretjerati ako planirate iskoristiti idući dan za izlet, jer imamo ideje i za to.

Dolazak sebi u prirodi

Poželite li otići na izlet u okolicu, savjetujemo vam poznato banjalučko izletište Banj brdo i obližnji Trešnjik. S uzvisine južno od grada pruža se prekrasan panoramski pogled, a ljubitelji monumentalne socijalističke gradnje uživat će u pogledu na spomenik palim Krajišnicima, kipara Antuna Augustinčića.

Još jedna dobra ideja je brdo Šibovi gdje možete uživati u pikniku ili šetnji planinarskim stazama koje vode do planinarskog doma.

Preferirate li više obale i rijeke, uputite se prema izvorima tople vode i plaži Vrućica na rijeci Vrbas.

Druga opcija je Krupa na Vrbasu. Oaza je udaljena 20-ak kilometara od grada i šteta je propustiti ovo omiljeno izletište okruženo zelenilom, slapovima i starim vodenicama.

Za kraj: razgled grada na biciklu već ovog vikenda

Nađete li se ovog vikenda u Banjaluci, imate priliku obići grad na biciklu uz licenciranog turističkog vodiča. Tura je besplatna i počinje u 11 sati na tvrđavi Kastel. Potrebno je samo najaviti se Turističkoj zajednici, a promašite li termin, ne brinite već upitajte za iduću turu.

Uživajte i šaljite nam dojmove!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju