Putujući fotograf Boris Trogrančić, koji nam redovito dokazuje moć prirode svojim fotografijama, ovaj put nas je objektivom odveo nadomak Banje Luke, na obalu rijeke Vrbasa. Ondje je snimio prirodni fenomen, Kameni most koji se smjestio blizu ceste između Jajca i Banje Luke, nedaleko od Krupe na Vrbasu. Kako objašnjava Boris, do mosta vodi pješačka staza, a do nje se dolazi prelaskom preko visećeg mosta na Vrbasu. Dodaje kako lokalno stanovništvo taj fenomen naziva Djevojački most, prema legendi o djevojci koja je skočila u smrt s mosta zbog neuzvraćene ljubavi.

"Takvi geomorfološki oblici obično se mogu pronaći na klisurama rijeka ili kanjonima, ima ih na različitim mjestima u svijetu, ali svaki je poseban na svoj način. Nastao je erozivnim djelovanjem vjetra koji je tisućama godina oblikovao rupu u stijeni koju mi vidimo kao most.

Duži je od 70 metara, a u posljednje je vrijeme popularan među penjačima jer je na njemu uređeno nekoliko penjačkih smjerova različitih težina. Cijeli taj kraj obiluje prelijepim vizurama, a u neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo vodenica u kojima se i danas melje žito", ispričao nam je Boris, čije fotografije možete istražiti na Facebooku i Instagramu, a "putovati" možete i njegovim kanalom na YouTubeu.

Raj za planinare: Otkrijte predivnu Vranicu, koja će vas raspametiti šumskim stazama, vidikovcima i nježnim planinskim livadama Vranica - 8 Vranica - 7 Vranica - 6 +4 Vranica - 5

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju