U Indiji, što i nije čudno uzevši u obzir njenu veličinu, ima apsolutno svega. A u tome svemu, u državi Tamil Nadu smjestio se utopijski grad Auroville. Ipak, bio utopijski ili ne, grad je osnovan kao „eksperiment“ davne 1968. godine, a danas u njemu živi nešto manje od 3 tisuće duša...

Ipak, početak nije bio lagan – iako je bilo planirano kako će ovdje živjeti 50 tisuća stanovnika, prvih 20 godina realnost je bila takva da je u njemu živjelo tek 400 stanovnika. Ipak, vremenom je rastao, pa tako danas ovdje živi nešto manje iz od 3 tisuće stanovnika, ali prava zanimljivost je da dolaze iz više od 50 raznih zemalja, a nakon Indijaca, najbrojniji su – Francuzi. Ako je vjerovati Wikipediji, 2021. ovdje je živio (i moguće da još uvijek živi) i jedan Hrvat.

Auroville - 3 Auroville - 3 (Foto: Getty Images)

Auroville funkcionira autonomno u odnosu na Indiju, kao svojevrsna država u državi, što su indijske vlasti potvrdile davne 1988. godine. Stanovnici kažu za svoju „državu“ da je mjesto u kojem ne postoje podjele te se živi u skladu s donesenim pravilima i zakonima.

Kako smo rekli, osnovan je davne 1968. godine i to zbog jednog, vrlo plemenitog cilja – da posluži kao mjesto u kojem svi, bez obzira na rasu, spol i uvjerenja mogu živjeti u harmoniji i miru. Na trenutke, kad se razmišlja o Aurovilleu, nemouće je ne povući paralelu s Lennonovom pjesmom Imagine.

Važnost Aurovillea prepoznao je i Unesco te ga proglasio međunarodnim gradom. U samom gradu ne postoji novac, već se koristi neki oblik „kartičnog plaćanja“. Sam gard vode razni odbori izabrani od strane stanovnika.

Auroville - 2 Auroville - 2 (Foto: Getty Images)

Kriminal, automobili, podjela na bogate i siromašne ovdje su potpune nepoznanice, a grad je i samoodrživ. Uzgaja se voće i povrće, mlijeko, ali i većina ostalih prehrambenih proizvoda. Odnosno, gledajući današnji svijet, moguće je da će ovakve zajednice vremenom rasti i rasti, jer se ljudi sve više okreću sličnim idejama.

O gradu su snimljeni i mnogi dokumentarci, a i brojni europski novinari i to iz uglednih tiskanih medija (Le Monde, Guardian) od samih početaka prate priču o Aurovilleu. U svakom slučaju, bilo kako bilo, ostaje zanimljivo pratiti i dalje ovaj grad i njegov razvoj, te vidjeti hoće li ikad uspjeti dostići onu čarobnu brojku od inicijalno zacrtanih 50 tisuća stanovnika.

Simbol tolerancije: Spektakularni kompleks špilja i hramova isklesanih u kamenu Ellora špilje, Indija - 1 Ellora špilje, Indija - 2 Ellora špilje, Indija - 3 +1 Ellora špilje, Indija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju