Da nije neobičnog kamenog mosta otočić San Juan de Gaztelugatxe na baskijskoj obali vjerojatno bi bio zaboravljen. Taj sićušni otok koji izgleda kao da je ispao iz bajke proslavila je Igra prijestolja zahvaljujući dramatičnim, krivudavim stepenicama. Od Bilbaa taj je biser udaljen tek oko 35 kilometara.

Još je u 10. stoljeću ondje izgrađena crkvica koja se tijekom burne prošlosti iznova gradila nekoliko puta, nakon što su je rušili i palili neprijatelji. I danas ondje ponosno stoji, dajući dozu bajkovitosti – ili mističnosti otočiću.

Prema legendi, tko prijeđe svih 241 stepenica treba pozvoniti tri puta i zamisliti želju. Gaztelugatxe oduvijek privlači hodočasnike, ali nakon što je popularna serija ondje smjestila dom Majke Zmajeva, Daenerys Targaryen broj posjetitelja je drastično narastao.

U srednjem vijeku bilo je još više stepenica, ali s vremenom su se ponovno gradile kako bi uspon bio što lakši. Posjetiteljima se savjetuje da ponesu i obuju udobnu sportsku obuću, a na putu do vrha dobrodošla je i boca vode.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaustavljeni u vremenu na "rubu" Europe: Kraj ljubaznih ljudi, čiji jezik nitko ne razumije Aranski otoci - 1 Aranski otoci - 2 Aranski otoci - 3 +3 Aranski otoci - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju