Zelena Irska poznata je kao zemlja neviđenih prirodnih ljepota, a popis onoga što se u njoj lijepoga može i mora vidjeti moglo bi se ispisati na nekoliko stranica. Svatko je zasigurno čuo za Klifove Mohera i, barem na fotografijama, vidio kako ta čarolija izgleda. No, znate li za zanimljive otoke u blizini?

Tri skrivena blaga Irske

Klifovi Mohera nalaze se u Galwayskom zaljevu, a u njihovoj neposrednoj blizini smjestila su se još tri skrivena blaga Irske: Aranski otoci nalaze se na zapadnoj obali Irske i sastoje se od tri otoka: Inishmore, Inishmaan i Inisheer. Dio su županije Galway i zbog svoje su donedavne nepristupačnosti još uvijek pomalo obavijeni velom tajne i odišu tradicijom i autentičnošću. Vratite se u povijest posjetom Aranskim otocima.

Otoci kao odraz tradicije

Sve što možete vidjeti na ova tri otoka svjedoči o povijesti ovog irskog kraja. Npr. na najvećem otoku Inishmoru najznačajnija je 2000 godina stara utvrda imena Dun Aengus, na rubu litice iznad Atlantskog oceana. Jedini pravi grad na Aranskim otocima jest Kilronan, no zapravo je riječ o selu opskrbljenom dućanima, restoranima i smještajima. Dio stanovništva na otocima još uvijek govori galskim jezikom, što je dodatni odraz irske tradicije i veoma važan podatak s obzirom na to da je takvih govornika još vrlo malo. Krave ili druga stoka koja slobodno pase na otocima, tradicionalne kuće i ostali običaji udahnut će vam dio irske tradicije.

Iskoristite vrijeme

Vrijeme na Aranskim otocima možete iskoristiti na razgledavanje prirode, posjet lokalnim restoranima i kafićima i druženje s ljubaznim stanovnicima. Na najvećem otoku Inishmoru razgledavati otoke možete unajmljenim biciklom ili kočijom, a brodom posjetite i ostala 2 otoka. Na svima su prizori slični, a na jednom od njih svakako odmorite na pješčanoj plaži i uživajte u zvukovima oceana ili možda ponekom dupinu.

Kako doći do tamo?

Do Aranskih otoka možete trajektom. Do Inishmora možete doći iz luke Rossaveel za što će vam trebati četrdesetak minuta, a iz Doolina, koji je blizu Galwaya, će vam trebati devedesetak. Više o putu na Aranske otoke pogledajte ovdje.

Njemački grad s 330.000 stanovnika koji ne postoji i u kojem "nitko nije bio" Njemački grad Bielefeld - 1 Njemački grad Bielefeld - 4 Njemački grad Bielefeld - 2 +0 Njemački grad Bielefeld - 3
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju