Monako se prostire na dva četvorna kilometra na obalama Sredozemnog mora. U toj monarhiji živi otprilike 38.000 stanovnika, što je čini najgušće naseljenom državom u Europi. Ne čudi stoga što su kvadrati na visokoj cijeni niti što mjesečni najam za garsonijeru iznosi oko 2700 eura, odnosno oko 20.000 kuna.

Za mnoge to je zemlja ogromnih kontrasta. S jedne strane, riječ je o poreznom raju za milijunaše, odnosno državi ogromnih luksuza, velikih kasina, skupih jahti i brzih automobila koji troše nevjerojatne količine benzina. S druge strane, Monako prerasta u jednu od ekološki najodrživijih zemalja na Starom Kontinentu.

2016. godine pokrenut je je program Terre de Monaco, koji obuhvaća pet mikrofarmi na krovovima monegaških zgrada i balkona, a u kojima se uzgajaju organsko povrće i voće. Kada je Jessica Sbaraglia pokrenula projekt usred betonske džungle, ljudi su joj se smijali. U međuvremenu je uspješno proizvela 5 tona povrća i voća te ga prodala lokalnim restoranima.

Slika nije dostupna Putovanja Kvadrat stana 30.000 kuna i mala nezaposlenost: Ovo je najpametniji grad u Norveškoj

Ovo je samo jedna od inicijativa kojima se pokušava smanjiti emisija stakleničkih plinova u ovoj minijaturnoj državici. Monako sustavno radi na poboljšavanju kvalitete života te nudi javni prijevoz u hibridnim autobusima, brodovima na solarni pogon i drugim ekološkim rješenjima.

Cijeloj priči pridružili su se i pojedini hoteli koji koriste podvodne pumpe za stvaranje energije iz morske vode te je upotrebljavaju za grijanje i hlađenje soba. Dobar dio hotela u potpunosti je izbacio korištenje plastike, točnije slamčica za ispijanje napitaka, tanjura i pribora za jelo.

No pred njima je i dalje dug put. Da, ovdje se organiziraju e-Rallyji, odnosno utrke električnih vozila, no u državi je mnogo popularnija utrka Formule 1 – Velika nagrada Monaka, tijekom koje svaki bolid potroši oko 200 litara goriva.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju