Stavanger je najpametniji grad u Norveškoj. Tako pokazuje"Roadmap for smart and sustainable cities and communities in Norway", odnosno Putokaz za pametne i održive gradove i zajednice u Norveškoj koji je izdan u ljeto 2019. godine.

Taj je putokaz napravila organizacija Design and Architecture Norway (DOGA) u suradnji s Norwegian Smart City Networkom, Nordic Edgeom te 150 stručnjaka iz različitih gospodarskih sektora kako bi lokalnim vlastima pomogla izgraditi pametne i održive zajednice.

Nordland Odabrano U Norvešku na polarna svjetlost "light show": Povratne aviokarte za Oslo već od 300 kn

Prema spomenutom putokazu, pametnim gradom u Norveškoj smatraju se mjesta koja se fokusiraju na građane, koja koriste nove tehnologije i inovativne metode te suradnje kako bi postala održiva, atraktivna, produktivna i otporna.

Stavanger zadovoljava sve te kriterije. Iako je riječ o prijestolnici naftne norveške naftne industrije, Stavanger od 2015. godine sustavno radi na poboljšavanju i rješavanju svojih glavnih izazova – transformiranju naftnih tvrtki kako bi postale održivije, kao i privlačenju mlađe populacije u kraj u kojem većinski živi starije stanovništvo.

Svalbard Putovanja Zgrada koja će možda jednoga dana spasiti svijet

Stavanger je središte istoimene općine i jugozapadnog okruga Rogaland te je treći najveći grad u Norveškoj. Zahvaljujući izvorima nafte i prirodnog plina, krasi ga iznimno niska stopa nezaposlenosti – oko 2 posto, ali se smatra i jednim od najskupljih gradova za život. Ne čudi stoga što se kvadrat stana ovdje naplaćuje otprilike 30.000 kuna izvan centra te oko 40.000 kuna u samome centru.

Najljepši na svijetu: Stadion u europskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu Lofoti Lofoti - 8 Lofoti - 7 +5 Lofoti - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju