Le Gusht je ekluzivni fine dining restoran s tajnom lokacijom u centru Zagreba, o kojem gastronomski znalci pričaju samo u superlativima.

Restoran je otvoren u proljeće 2016. godine, a Punkufer je bio prvi medij koji je pisao o senzacionalnim kreacijama chefa Tome kao što su zapečeni njoki od batata u umaku od organskog alpskog maslaca s koštanom srži ili sporo kuhanom kuhanom gulašu od vepra posluženim s chutneyjem od šumskog voća.

Zahvaljujući izvoru, inače poznatom zagrebačkom odvjetniku, otkrili smo da je riječ o restoranu koji ne naplaćuje posebna jela, već mjesečnu članarinu u visini od 10.000 kuna. Za ovaj iznos članovi Le Gushta dobivaju priliku uživati u čarobnim jelima nekoliko puta mjesečno, te isprobavati vina najboljih hrvatskih vinara.

 

A post shared by Le Gusht (@le_gusht) on

I da, u njega se može doći samo s pozivnicom.

Redakcijom je odzvanjao (muževni) vrisak nevjerice kada smo napokon dobili poziv – i to za uskrsni ručak koji se održavao u 28. ožujka 2018. godine u 14.30 sati.

“Kako su tamo uspjeli napraviti restoran,” prva je stvar koja nam je pala na pamet kad smo napokon vidjeli adresu Le Gushta. Činilo nam se da je nemoguće sakriti restoran na tako popularnom mjestu u centru Zagreba, ali vlasnicima ovog gastronomskog raja to je pošlo za rukom.

>> Jelovnik tajne večere u "najboljem“ zagrebačkom restoranu kojeg žele posjetiti svi foodieji

Obeshrabriti se nismo dali niti minimalističkim jelovnikom, na kojem je bilo ispisano samo pet jela: francuska salata, jaja, šunka u kruhu, mlada janjetina i čokolada. Znali smo da je riječ o kulinarskoj obmani koja će šokirati naša osjetila.

I nismo se prevarili.

 

A post shared by Le Gusht (@le_gusht) on

Francuska salata zapravo je bila oda molekularnoj gastronomiji. Umjesto klasičnih komadića graška, mrkve i krumpira koje obično idu u salatu chef Tomo napravio je mousse od svakog pojedinog sastojka, te ga suhim ledom zamrznuo u male komadiće zadovoljstva. Tim je sastojcima pridružio toplu kremu od prepeličjih jaja te žele od kiselih krastavaca.

Poznati okus francuske salate i neočekivana tekstura jela pjevala je na našim nepcima, sve dok među savršeno pripremljenim namirnicama nismo pronašli neočekivanog gosta – mrtvog žohara.

Suzdržali smo se od vriske i drama, staloženo pozvali konobara te zatražili objašnjenje. Restoran Restoran (Foto: Patrick Schneider)
“Ovo nam je prvi put, kunem se,” govorio je šokirani konobar kad je vidio uljeza na tanjuru, te nam ponudio njihove najiskrenije isprike.

Do našeg stola došao je i tajanstveni chef Tomo koji se inače ne pojavljuje među gostima, i koji se također ispričao za kulinarski gaf stoljeća. Našalio se kako je za nas pokušao napraviti francusku salatu s neočekivanim sastojkom iz Tajlanda, gdje su prženi kukci uobičajena delikatesa.

Nije nam bilo do smijeha, niti do uživanja u ostatku uskrsnog ručka Le Gushta. Demonstrativno smo napustili restoran.

Kakav nas je šok dočekao na tanjuru, pogledajte OVDJE.

 

A post shared by Le Gusht (@le_gusht) on


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju