Istanbul
je jedini grad na svijetu smješten na dvama kontinentima. Svaki će posjetitelj ovdje pronaći nešto za sebe, bilo da ga zanimaju kulturne atrakcije poput Aja Sofije, palače Topkapi ili jednostavno želi uživati u kupovini i cjenkanju u najstarijem trgovačkom centru na svijetu – Velikom Bazaru. Istanbul nudi sve, no što kada se poželite okupati u moru?

Ako se u Istanbulu poželite okupati, naići ćete na izazov. Vjerovali ili ne, u Istanbulu ćete se ljeti najlakše okupati u vlastitom znoju, a vjerujemo da vam to i nije od interesa. Tako smo mi, željni brčkanja u vodi, krenuli u potragu za najbližom plažom, a završili smo na jednom od takozvanih Prinčevih otoka, točnije, na najvećem od njih – Büyükadi – na kojem se nalaze najbliže plaže.

Büyükada je najveći od ukupno devet Prinčevih otoka, a s površinom od svega 5 četvornih kilometara dobra je destinacija za svakog turista željnog zabave i aktivnog odmora. Na samom otoku nema automobila, a jedini koje ćete vidjeti jesu policijski, stoga je najam bicikala dobra stvar ako se želite maknuti od središta otoka – Adalara.

Dolazak do otoka
Prinčevi otoci smješteni su svega 90 minuta vožnje trajektom od Istanbula, a za kartu ćete trebati izdvojiti svega 5 turskih lira, što je nešto više od 9 kuna. Brod kreće iz Sultanahmeta, iz luke Emononu prema Büyükadi (posljednja postaja na zadnjem otoku), kroz Kadıköy (na Azijskoj strani grada). Sama je vožnja veoma zanimljiva, a cijelim putem pratit će vas galebovi na nebu i meduze u moru.

Trajekti voze svakih sat vremena, a savjetujemo da po povratku ne čekate zadnji brod, već idite barem na predzadnji jer se može dogoditi da svi putnici neće stati na brod pa ćete morati prenoćiti na otoku. Zadnji brod iz luke na otoku prema Istanbulu kreće u 22:15, dok prvi brod prema otocima iz Eminönüa kreće u 5:50.

Što vidjeti na otoku?
Sam otok nudi zaista puno aktivnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a činjenica da ćete morati sjesti na bicikl poželite li ih sve obići cijelom boravku dodaje samo dodatni doživljaj.

Ovdje se nalazi jedinstvena turistička atrakcija – palača sa samostanom izgrađena za vrijeme bizantskog cara Justina II., koja je svojevremeno bila mjesto egzila za bizantske carice Irenu, Euphrosyniju, Theophaniju, Zoe i Annu Dalassenu. Godine 1901. na tom je otoku rođena princeza Fahrelnissa Zeid, koja je u javnosti kasnije bila poznata kao renomirana slikarica apstraktnih slika velikih formata.

Prođete li biciklom po otoku, vrlo ćete brzo zamijetiti predivne kuće i vile. Većina kuća ovdje je izgrađena u otomanskom stilu, a najpoznatije po svojoj ljepoti su vile Con Pasa, Yelkencizade, Fabiato i Mizzi Mansions.

Uz građansku arhitekturu ovdje ćete pronaći brojne crkve te dva samostana koji su otvoreni za posjetitelje.

Po dolasku na otok, savjetujemo vam da najprije pronađete kartu otoka, sjednete na kavu u jedan od brojnih restorana ili kafića te napravite plan razgleda. Bicikle možete iznajmiti na svakom uglu, i to po cijeni već od 40 kuna za cijeli dan, dok ćete za sat vremena trebati izdvojiti 10 lira po satu, što je nešto manje od 20 kuna.

Svakako vam savjetujemo cjelodnevni najam bicikla jer vrijeme ovdje brzo prolazi, pogotovo ako zalutate na drugu stranu otoka na kojoj se nalaze plaže. Nemojte se zabrinuti ako s biciklom ne dobijete i lokot jer ovdje vam zaključavanje bicikla neće biti potrebno.

Plaže na otoku – ni blizu onima u Hrvatskoj
Nakon što smo iznajmili bicikle i popili svoju prvu kavu, zaputili smo se u potragu za plažom. Vjerovali smo da ćemo, jednom kad stignemo na otok, vrlo lako pronaći mjesto za brčkanje u vodi, no zaista smo se prevarili. Poželite li se okupati, morat ćete otići do kupališta, za čije ćete korištenje i ulaz platiti 30 turskih lira, što je oko 55 kuna.

Ostali smo iznenađeni tom činjenicom, pogotovo kad smo ušli na plažu, koja nam ne bi bila, ako bi morali raditi usporedbu, ni u prvih 300 plaža Hrvatske. Istina, za ovaj iznos dobili smo ležaljku, tuš, kabinu i sef (obični ormarić), i pravo korištenja 100 metara duge plaže s ne tako čistim morem.

Sve u svemu, nemojte da vas ovo obeshrabri jer se posjet otoku zaista isplati. On pruža jedinstven doživljaj koji je potpuno drugačiji od onoga kakav ćete pronaći u centru Istanbula. Tišina i mir, svjež mediteranski zrak i miris borove šume samo će još više upotpuniti vaš doživljaj.

Ako nakon bicikliranja i cjelodnevnog istraživanja otoka ogladnite, nemojte se brinuti. Na svakom ćete koraku pronaći restoran, a u većini njih nude isključivo riblja jela, što je i logično s obzirom na to da se nalazite na otoku. Siti i prepuni doživljaja, vratite se u luku i još malo uživajte u vožnji brodom do Istanbula. Vraćate li se u večernjim satima, priroda će vas nagraditi jednim od najljepših zalazaka sunca koji ste mogli poželjeti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju