Najveću jamu klasičnog krša u Europi i svojevrstan spomenik ljepotama u dva stoljeća obišlo je više od 35 milijuna ljudi, a među njima je bilo više od 150 predsjednika država, kraljeva i careva.

Postojnska jama najpoznatija je jama i jedan od najvećih krških spomenika na svijetu. To je jedinstveno mjesto u kojem se možete u podzemlju voziti električnim vlakićem i izbliza razgledati najslavnijeg stanovnika tog podzemnog kraljevstva - čovječju ribicu. Jamska željeznica u funkciji je još od 1872., a električna rasvjeta od 1883. godine. Ondje je čak i najstariji podzemni poštanski ured, izgrađen 1899. godine.

Fascinantni prizori kroz pet kilometara razgledavaju se dijelom vlakom dijelom pješiice. Ako se odlučite za posjet Postojnskoj jami ponesite udobnu obuću i toplu odjeću. Put razgledavanja započinje na ulaznoj postaji jamske željeznice koja prolazi kroz umjetni tunel. Prvi prirodni rov crne je boje i začađen, što je posljedica uništenog benzina tijekom drugog svjetskog rata. Slijedi bogato zakopana Gotska dvorana, zatim Plesna dvorana, koja je već 180 godina mjesto održavanja različitih priredbi.

Tijekom razgledavanja prirodnih skulptura, vlakom se prijeđe udaljenost od dva kilometra do Velike gore, od kud se razgledavanje nastavlja pješice. Put vodi preko Velike gore (Kalvarije) kroz Ruski most u Lijepe jame, kroz Špagetnu, Bijelu i Crvenu dvoranu, sve do Briljantovog rova, gdje se nalazi najvažniji kapnik i također simbol Postojnske jame - Briljant. Put još vodi pokraj akvarija s čovječjim ribicama u Koncertnu dvoranu, gdje posjetitelji upoznaju povijest najstarijeg podzemnog poštanskog ureda na svijetu. Razgledavanje se završava ulaskom na vlak i vraćanjem na površinu.

Postojnska jama je kolijevka posebne grane biologije – speleobiologije. U njoj su otkriveni i popisani deseci novih vrsta životinja, do savršenstva prilagođenih životu u tami. Iako su znanstvenici dugo vjerovali da život bez sunca ili ljetnog doba nije moguć, mnoge životinjske vrste koje nastanjuju podzemni svijet u Postojni dokazale su da su znanstvenici pogriješili. Daleko najpoznatiji stanovnik Postojnske jame svakako je Proteus anguinus, odnosno čovječja ribica.

Pivka i Crna jama su posljednje jame kraj podzemne rijeke Pivke, prije nego što ona do kraja nestane pod zemljom i ponovno se prikaže u Planinskoj jami. Obje su lijep primjer jame uzduž podzemne rijeke nad kojom se srušio strop. Ulaz u Crnu jamu gotovo je vodoravan, dok za ulaz u Pivku jamu trebate savladati okomite stijene. U Crnoj jami nalaze se prelijepe sigaste tvorevine, dok Pivka jama najviše privlači nevjerojatnim pogledom na rijeku - prije svega kod visokog vodostaja.

U ranim dvadesetim godinama prethodnog stoljeća izgrađen je umjetan prolaz koji povezuje tri jame - Postojnsku, Pivku i Crnu jamu - te olakšava prijelaz iz jedne u drugu, iako je izgrađen više za vojnu nego za turističku namjenu, danas taj umjetni prolaz posjetiteljima omogućuje poseban doživljaj - istovremen posjet svim trima jamama.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju