Treću godinu zaredom, festival organskih i biodinamičkih (ekoloških) vina, Label Grand Karakterre, otvorit će vrata posjetiteljima u subotu, 13. prosinca, u 12 sati u Hotelu Westin. Festival je kroz niz godina prerastao u najveće okupljanje vinara organske orijentacije na području Središnje i Jugoistočne Europe.

Ove će godine okupiti više od 80 vinarija, više od 250 uzoraka vina iz 12 zemalja svijeta te ponajbolji sake iz Japana. Naglašavajući svoj obrazovni karakter, festival će studentima Agronomskog fakulteta iz Zagreba omogućiti besplatan ulaz te organizirati posebnu stručnu radionicu s grupom vinara. Bit će održane vođene vinske radionice, o vinima Burgundije i Njemačke, koje su i u europskim razmjerima svojevrsna rijetkost, budući je riječ o danas vodećim vinima svijeta.


Festivalu će prisustvovati i vodeća svjetska novinarka kada je o organskim vinima riječ, Alice Feiring, koju organizatori, uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba, za ovu priliku dovode iz New Yorka kako bi kušala, prije svega, hrvatska vina i uvjerila se u eno-gastro potencijal Zagreba kao destinacije. Karte za festival, po cijeni od 135 kuna, moći će se kupiti na recepciji Hotela Westin.

Izlagači
Više od 80 vinarija zastupat će vinari osobno koji za ovu priliku dolaze iz Argentine, Austrije, Češke Republike, Francuske, Gruzije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Njemačke, Slovačke Republike, Slovenije i Španjolske. «Značaj festivala je u činjenici da smo u Zagrebu uspjeli okupiti danas vodeće organske vinare svijeta. Od Düsseldorfa u Njemačkoj do Verone u Italiji ne postoji ovakav događaj, stoga slobodno možemo reći da smo vodeći festival organskih vina na području Središnje i Jugoistočne Europe,» pojasnio je Marko Kovač, direktor festivala.

Zajednička poveznica svim vinarima festivala je organska proizvodnja, što, pojednostavljeno, znači da u proizvodnji vina (bilo u vinogradu ili u podrumu) koriste minimum umjetnih preparata (uglavnom je riječ o sumporu i bakru). Istodobno je u «konvencionalnom» vinarstvu dopuštena upotreba na desetke različitih kemijskih sredstava u proizvodnji vina.


Radionice
U sklopu festivala održat će se tri posebno osmišljene radionice, svaka od kojih predstavlja rijetkost u europskim razmjerima.

Organizatori festivala u Zagreb dovode jednog od trenutno vodećih vinara francuske pokrajine Burgundije, Jean-Yves Bizota. Ova malena vinarija jedna je od danas najtraženijih u cijelome svijetu, s godišnjom proizvodnjom od četiri do osam tisuća boca. Bizot će na zagrebačkoj radionici predstaviti tri vina, neka od kojih dosežu i cijenu od 350 eura po boci.

Jedan od vodećih hrvatskih sommeliera i vodeći poznavatelj njemačkih vina, Željko Bročilović Carlos, održat će radionicu s njemačkim rizlinzima, osam od njih 12 danas vodećih u svijetu. Specifičnost radionice je u činjenici kako se ovaj izbor vina rijetko kada može kušati na jednome mjestu. Cilj radionice je pokazati potencijal i vrijednost sorte te pojasniti zašto mnoga od ovih vina danas čine osnovu vinskih karti.

Filip Koletnik, slovenski vinar, po prvi će put napraviti vertikalu (nekoliko godišta zaredom) svojeg vina Atimo. Koletnik vina proizvodi u regiji Goriška Brda te je jedna od vodećih mladih nada novog vala slovenskog vinarstva.

Posebni gosti festivala bit će i predstavnici talijanske udruge Slow Food, najuglednije svjetske organizacije kada je o promociji kvalitetne ishrane riječ.Sve detalje o festivalu, potražite na zvaničnoj stranici!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju