Jesti organsko voće i povrće je prehrambeni imperativ. Pogotovo kada je u pitanju hrana koja se proizvodi uz pomoć najviše pesticida. Zahvaljujući popisu EWG-a temeljenog na analizi najpopularnijeg voća i povrća te testova nekoliko desetaka tisuća uzoraka američkog Ministarstva poljoprivrede te uprave Food and Drug Administration, poznato je koji su to plodovi.

Avokado, kukuruz šećerac i ananas se proizvode s najmanjim postotkom pesticida, dok se najzagađenijim namirnicama smatraju jabuke, breskve i nektarine. Pritom treba znati da je svaki uzorak nektarina i 99 posto testiranih uzoraka jabuka pokazivao naznake barem jednog pesticida, dok je tek 1 posto uzoraka avokada pokazivao prisutnost štetnih toksičnih tvari.

U nastavku teksta pogledajte popis 15 najčišćih i 15 najzagađenijih namirnica od strane pesticida.

Najčišće povrće i voće:
1. Avokado
2. Kukuruz šećerac
3. Ananas
4. Kupus
5. Grašak (smrznuti)
6. Crveni luk
7. Šparoge
8. Mango
9. Papaja
10. Kivi
11. Patlidžan
12. Grejpfrut
13. Dinja
14. Cvjetača
15. Batat



Najzagađenije voće i povrće:
1. Jabuke
2. Breskve
3. Nektarine
4. Jagode
5. Grožđe
6. Celer
7. Špinat
8. Paprika
9. Krastavac
10. Cherry rajčice
11. Mahune
12. Krumpir
13. Čili papričice
14. Kelj
15. Drugo zeleno lisnato povrće

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju