1. Rusija je zemlja osebujnih predsjednika sa zanimljivim hobijima. Aktualni ruski predsjednik Vladimir Putin, primjerice, veliki je ljubitelj džuda. Štoviše, 2008. izdao je hvaljeni DVD naslov po imenu Uchimsya dzyudo s Vladimirom Putinym (Naučimo džudo s Vladimirom Putinom). S druge strane, Mihail Gorbačov izdao je album s romantičnim baladama po imenu Songs for Raisa.



2. Muzej seksa i erotike u Sankt-Peterburgu u svojoj postavi ima jedan neobičan eksponat – penis ruskog vidovnjaka i carskog savjetnika Grigorija Rasputina. Ili barem tako tvrdi vlasnik muzeja. Stručnjaci sumnjaju u istinitost tih tvrdnji, iako je u muzeju uistinu izložen odrezani spolni ud u staklenci.

3. Karačajsko jezero u južnom Uralu Sovjetski savez nekoć je koristio za odlaganje radioaktivnog otpada. Danas se smatra najzagađenijim mjestom s nuklearnim otpadom na svijetu. Razina radijacije toliko je visoka da čovjek može primiti smrtonosnu dozu ako samo sat vremena stoji na njegovoj obali.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Najviši neboder u Europi: Čudo od 90 katova, koje se gradilo 8 godina

4. Sudbina Jantarne sobe jedan je od najvećih misterija 2. svjetskog rata. Riječ je o prostoriji Katarinine palače u Carskom selu kod Sankt-Peterburga koja je bila optočena zlatom, nakitom i drugim vrijednim materijalima, a koju su nacisti opustošili tijekom svojih osvajanja. Neki i dan-danas tragaju za tim plijenom vrijednim oko 1,8 milijardi kuna.

5. Ruski tim zakasnio je na Olimpijske igre u Londonu 1908. godine čak 12 dana jer su se služili julijanskim kalendarom. Ostatak sportaša ravnao se po gregorijanskom kalendaru.

6. Ruske vlasti razmišljaju o pretvaranju nekadašnjih ozloglašenih gulaga u turističke atrakcije. Neke statistike pokazuju da je kroz ove koncentracijske logore za prisilni rad i medicinske pokuse prošlo više od 18 milijuna ljudi.

Ojmjakon - 9 Putovanja Kako izgleda život u najhladnijem naseljenom mjestu na svijetu?

7. Čak 1835 osoba skinulo se u bikinije i spustilo skijama te snowboardom sa sibirskog alpskog resorta Šeregeš u želji da budu upisani u Guinessovu knjigu rekorda.

8. Rusija se može pohvaliti s najvećom ljuljačkom na svijetu koja je duga čak 170 metara. Postavljena je u adrenalinskom SkyParku u Sočiju, koji obuhvaća i jedan od najdužih visećih pješačkih mostova na svijetu.

9. U Moskvi je nekoć postojao restoran The Twin Stars. Kao što mu ime kaže, zapošljavao je isključivo blizance i blizankinje koji su u identičnoj odjeći posluživali goste.

10. Promet na moskovskim ulicama toliko je gust da bogati Rusi unajmljuju lažna vozila hitne pomoći i pomoću njih se lakše provlače kroz gužvu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju