Otoci iz priče prepuni su ljepotica u potrazi za zabavom, ali nekad su pričali potpuno drugačiju priču, naime, pripadnice ljepšeg spola ovdje su dovođene isključivo kako bi patile.

Žene nisu bile jedine zatvarane na Pontinski otocima i ostavljene na ovom otoku, ali su se suočavale s najvećim mukama. Revolucionari, anarhisti, proturojalisti, kriminalci i ostali, bili su dovođeni na ovo mjesto sve do šezdesetih godina prošlog stoljeća. Ovdje je čak i Mussolini protjerao svoje političke protivnike!



Ovi vulkanski otoci, koji nose nadimak 'Biseri tirenskog mora', definitivno su jedna od najčudesnijih stvari na Mediteranu, a nalaze se ispred zapadne obale Italije. Crne i žute stijene asociraju na Mars, plave pećine ostavljaju bez daha, a plaže se kupaju u kristalno čistom moru.

>> Mediteranski šarm Eolskih otoka: Zašto ih je najbolje posjetiti u rujnu?

Pitoma ribarska sela prepuna su žutih, ljubičastih, crvenih, zelenih i plavih boja, a možete vidjeti i razgledati neke od vila koje su napravili Burbonci još u 18. stoljeću.



Prva lokacija koju na otoku valja posjetiti svakako je Ventotene, dio zemlje dugačak dva kilometra u obliku guštera. Ovdje svakako vrijedi vidjeti Julijinu vilu, koja danas predstavlja pravo arhitektonsko čudo i sadrži očuvane mozaike i amfore.

Spomenuta Julija bila je prva zatočenica ovdje, a radilo se o kćerki Oktavijana Augusta koju je otac protjerao otkrivši da je održavala intimne veze van braka. Zanimljivo, trideset godina nakon, ovdje se našla i Julijina kćer Agripina.



U svakom slučaju, danas je otok atmosfera na otoku potpuno suprotna, jer se ovdje dolazi dobrovoljno. Ako vas put slučajno nanese svakako nam javite, i provjerite legendu koja kaže kako mornare i dalje spašavaju prekrasne žene…

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju