Veganski restorani, kafići, tattoo shopovi i dućani s vinilskim pločama
mjesta su zbog kojih su ovi gradovi proglašeni središtima hipsterske scene. Prvo mjesto na ovoj listi zauzima britanski Brighton. Gradić na južnoj obali Velike Britanije za dlaku je pobijedio američke gradove Portland i Salt Lake City. Tu je zavidnu titulu osvojio prema stranici MovieHub.com na kojoj je uspoređivan broj veganskih zalogajnica, kafića i butika s vintage odjećom na 100 000 stanovnika.

Brighton Brighton (Foto: Thinkstock/Guliver)

Brighton je u toj utrci predvodnik sa ni manje ni više nego 9 prodavaonica ploča na 100 000 ljudi. Grad se također može pohvaliti i trećom najvećom gustoćom kafića a ima i impresivnu vegansku kulinarsku scenu s čak 37 različitih veganskih zalogajnica i restorana.

Iako su za dlaku izgubili prvo mjesto na ovoj neobičnoj listi, američkih je gradova najviše u prvih 20, s Portlandom i Salt Lake Cityjem na visokom drugom i trećem mjestu.



Portland je tako posebno poznat po svojoj veganskoj gastro sceni, a u njemu je otvoren i prvi ekskluzivno veganski dućan na svijetu. Salt Lake City može se pohvaliti 5. najvećom gustoćom tattoo studija a u njemu se svake godine održava i internacionalna tattoo konvencija.

Portugalski glavni grad Lisabon smjestio se na visoko peto mjesto s najvećim brojem vintage trgovina na svijetu a za dlaku je pobijedio i glavni grad Finske Helsinki koji je, uz navedena dva, jedini europski grad u 10 najviše rangiranih.



Ideja o stvaranju ove liste nastala je zbog sve brže rastuće hipsterske subkulture čiji sljedbenici imaju vrlo određen ukus. Umjesto razvikanih turističkih odredišta radije biraju gradove s manje gužve, naglasio je Fred O'Brien koji je raidio ovo istraživanje za stranicu MovieHub.com. 'Teško je da ijedna grupa ljudi u današnje vrijeme ima takvu sposobnost utjecati na razvoj gradova kao hipsteri - jednom kada je neki grad proglašen modernim, u tom gradu dolazi do procvata malih lokalnih poduzeća i trgovina što u kratkom vremenu može promijeniti cijelu vizuru grada'.

Donosimo vam popis top 10 gradova s O'Brienove liste najhipsterskijih gradova:

1. Brighton i Hove, Ujedinjeno kraljevstvo
2. Portland, SAD
3. Salt Lake City, SAD
4. Seattle, SAD
5. Lisabon, Portugal
6. Fort Lauerdale, SAD
7. Miami, SAD
8. Orlando, SAD
9. Helsinki, Finska
10. Spokane, SAD

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju