Ljutina paprika mjeri se Scovillovom skalom (dobila je ime prema osnivaču Wilburnu Scovilleu), a ovisi o količini kapsaicina u njenoj kori. Što je količina ove tvari u paprici viša, to je i namirnica ljuća te ju je teže konzumirati.

Znate onaj užaren osjećaj u ustima nakon slučajnog ili namjernog grickanja feferona? Imajte na umu da običan feferon u prosjeku ima nešto manje od 500 jedinica na ovoj skali, a ljuti Worcester i do 3000 scovilla.

Najljuća papričica na svijetu? Ako je vjerovati sucima Guinnessove knjige rekorda iz prosinca 2013., ta titula pripada hibridu po imenu Carolina Reaper koju je uzgojila tvrtka PuckerButt Pepper iz američke savezne države Južne Karoline, a koja je na Scovillovoj skali dosegla nevjerojatnih 1.569,300 jedinica.

Pojedete li nešto preljuto posegnite za mlijekom i mliječnim proizvodima koji bolje stabiliziraju prijetnju od sve vode ovoga svijeta Carolina je s trona najljuće papričice svrgnula trinidadskog škorpiona (paprika Butch T iz Trinidada i Tobaga) koji je 2011. mjerio 1.463,700 scovilla, te indijski hibrid Bhut Jolokia koji je početkom 2000.-ih oduševio kulinarske znalce s nešto više od milijun jedinica na Scovillovoj skali.

Ove papričice jedu se u svježem i sušenom obliku, a toliko su ljute da ih treba rezati sa zaštitnim rukavicama i naočalama, te konzumirati u mikrogramima. Ne nose nadimak 'ubojitih' bez razloga, jer su čest sastojak 'hladnog oružja' poput policijskih suzavaca i paprenih sprejeva za samoobranu.

Ljubitelji ljute hrane u kulinarstvu obično posežu za nešto 'slabijim' inačicama ovih vrućih crvenih papričica, a na njihovom jelovniku rado koriste meksičku vrstu jalapeno koja, ovisno o uzgajivaču, ima između 'bijednih' 2500 do 5000 scovilla.

Komadići ovih papričica najčešće se dodaju drugim slanim i slatkim jelima, ili pune sirom i pohaju u dubokom ulju. Sir je odličan stabilizator ljutine: ako pojedete nešto preljuto - bolje vam je odmah popiti čašu mlijeka nego svu vodu ovoga svijeta.

U svjetskoj gastronomiju iznimno je tražena i paprika habanero, koja može doseći i 350 tisuća jedinica na ovoj skali, pa se i njenim uzgojem i pripremom treba rukovati 'u rukavicama'.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju