Svjetske zastave najprije ćete na jednom mjestu ugledati na nekom sportskom natjecanju, što je ove godine bio slučaj sa Zimskim olimpijskom igrama u južnokorejskom Pjongčangu. Upravo na natjecanjima zna doći do problema - jer sve zastave moraju biti iste veličine.

Naime, nacionalne zastave dolaze u više od dvanaest različitih omjera – od švicarske koja je savršeni kvadrat (precizna valjda kao i sve u zemlji čokolade i satova) pa do katarske, koja je jedina zastava čija je dužina više nego dvaput veća od visine. Ipak, za potrebe Olimpijskih igara – sve su zastave jednake.

Jedina iznimka vrijedi za Nepal, zemlju koja nema četverokutnu zastavu. Ona se sastoji od dva trokuta, ali kako na ovim igrama nije bilo te azijske zemlje, niti jedna se zastava nije posebno izdvajala.

Zastava Zastava (Foto: Thinkstock/Guliver)

No vjerojatno je najveću pažnju uzela korejska zastava, s obzirom na to da su Sjevernjaci i Južnjaci nastupili pod zajedničkim barjakom. To nije novost, ali u trenutačnoj političkoj klimi, svakako je pohvalno vidjeti ovako nešto. „Ujedinjena“ korejska zastava ima plavu siluetu Korejskog poluotoka na bijeloj podlozi, a ovaj put bila je i zadnja zastava koja je izašla na predstavljanju, jer već prema običaju, domaćini OI-ja uvijek izlaze zadnji, dok grčki sportaši koračaju prvi.

Na posljednjim ZOI bila je ukupno 91 zastava, što je velika razlika od ljetnih OI u Riju, kad je ukupno prodefiliralo 207 zastava. Tamo je bilo moguće vidjeti dvije gotovo iste zastave – Rumunjske i Čada.

Zastava Zastava (Foto: Thinkstock/Guliver)

„Kad je završila komunistička vladavina u Rumunjskoj, sa zastave je izbačena značka u sredini, pa se Čad žalio kako sad rumunjska zastava izgleda identično njihovoj“, pojašnjava Graham Bartram iz organizacije „Flag Institute“.

Nadalje, Bartram ističe kako ima mnoštvo zastava koje sliče jedna na drugu, ali i da je zastavu Velike Britanije, znanu kao Union Jack, gotovo nemoguće zamijeniti s bilo kojom drugom.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju