Prošlog ljeta pisali smo da za ispunjavanje snova nikad nije kasno i kao dobar primjer naveli kulinarsko putovanje Mike Alixa, Francuza s hrvatskom adresom – zaslužnog za najbolje palačinke u Zagrebu (i šire). Nakon što je osvojio goste u zagrebačkoj Masarykovoj ulici, maître crêpier, odnosno stručnjak za pripremu palačinki s diplomom, otišao je korak dalje kako bi upoznao svoje goste s ponudom tipičnog francuskog bistroa i preselio se u veći prostor s prostranom terasom na adresi Teslina 14.

Na mjestu Bistroteke, osim tipičnih slanih palačinki koje se pripremaju od heljdina tijesta (galettes) i slatkih kultnih slatkih palačinki (poput crêpes Suzette) kušat će se i druge divote. Novost na meniju bit će debeljuškaste francuske palačinke, slične američkima.

Već od pola devet pripremat će se doručak pa možete navratiti na fini hrskavi baguette, kroasan ili brioš koji će pristizati iz pekarnice Korica. Posluživat će se s maslacem i džemom, uz specijalitete od jaja (poširana, benedikt, pečena, kuhana…) ili iskoristiti za sendviče koji će se moći uzeti za van. Uz kavu ili smoothie bit ćete spremni za početak dana.

No to je samo početak. U vrijeme ručka moći ćete birati konkretnija jela, a nakon posla dolazit će se na čašu vina i francuski tapastartine. Doslovnog značenja "kriška kruha" na koju se slažu namazi, povrće, francuske kobasice i sir, losos, mirisni začini i ostalo u rukama vrsnog chefa lako postaje senzacija koja mami na koktel ili čašu finog vina. Vinska lista sadržavat će etikete iz Bordeauxa, Alsacea, doline Loire…

Jedna od omiljenih Mikinih kombinacija sastojaka za tartine je sir roquefort sa smokvama, pršutom i balzamičkim octom.

Tatarski biftek na francuski pripremljen od rezanog mesa kako bi zadržao sočnost, bifteci, odresci s krumpirićima (steak-frites) kakvi se mogu kušati u tipičnim brasserijama, tipične salate (niçoise) te razne vrste kiševa, poput poznatog Quiche Lorraine primjeri su jela koja će se naći na jelovniku. Miki će se pridružiti još jedan vrsni kolega, chef koji je usavršio pripremu umaka pa sudeći prema onome što se najavljuje, Teslina će biti idealno mjesto ako želite provjeriti kakav okus ima biftek à la minute s podatnim umakom Béarnaise od žumanjaka i pročišćenog maslaca. Zainteresirao nas je i polusirovi tartar aller-retour ili 'ide pa se vraća', koji se peče tek toliko da dobije koricu.

Svaki tjedan pripremat će se novi galette pa će se spoj pirea s pačjim confitom izmjenjivati s drugim slasnim varijacijama. U ponudi će biti i crepieux, poznatiji kao američka palačinka.

Na doručak i palačinke tijekom cijelog dana kod Mike moći ćete doći od ovog tjedna. Otvorenje se planira u petak, a za nekoliko tjedana očekuje se i prvi ručak.

Mika je osobito sretan što u novom bistrou ima komadić Pariza i, kako kaže, to mu je hrana za dušu. Za to je zaslužna umjetnica Aleksandra Gavrilović koja je oslikala prostor pariškim motivima, poput tipičnih reklamnih stupova koji su informirali građane o novim predstavama i filmovima. Počasno mjesto na zidu zauzima Mikin omiljeni dio Pariza – Montmartre s crkvom Sacré-Cœur. U tom su se umjetničkom središtu grada nekada mogli sresti Vincent van Gogh, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir i Edgar Degas u potrazi za nadahnućem. Ondje su živjeli i Pablo Picasso te Amedeo Modigliani. Pariška priča nastavlja se Moulin Rougeom koji bi uskoro trebao biti dovršen.

> Doručak u centru: 5 mjesta u Zagrebu na kojima se fino jede prije 9 sati

Dnevni jelovnik koji će se ispisivati na zidu također ima posebno značenje. Gurmansko putovanje evocira pariška linija metroa broj 1. Kako joj i ime sugerira, prva linija u Parizu otvorena je 1900. kako bi spojila istok sa zapadom grada. Od La Défense do Grande Archea i Châteaua de Vincennesa danas prolazi na stotine tisuća ljudi dnevno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju