• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Oh là là! Originalni francuski bistro otvara se u centru Zagreba

U Teslinoj ulici od ranog jutra moći će se uživati u kroasanima i francuskim sendvičima, a za ručak i večeru pripremaju se konkretnija jela uz koktel ili čašu vina...

Nika Borovac 22.05.2018 13:08 komentari
viber Created with Sketch.
Le Mika - 3
Le Mika - 3 (Foto:NB)

Galerija Le Mika - 4 0 Le Mika - 3 0 Le Mika - 2 0 Le Mika - 1 0

U trendu Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Focaccia di Recco Focaccia di Recco Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom Pipi e patati pipi e patati Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom

Prošlog ljeta pisali smo da za ispunjavanje snova nikad nije kasno i kao dobar primjer naveli kulinarsko putovanje Mike Alixa, Francuza s hrvatskom adresom – zaslužnog za najbolje palačinke u Zagrebu (i šire). Nakon što je osvojio goste u zagrebačkoj Masarykovoj ulici, maître crêpier, odnosno stručnjak za pripremu palačinki s diplomom, otišao je korak dalje kako bi upoznao svoje goste s ponudom tipičnog francuskog bistroa i preselio se u veći prostor s prostranom terasom na adresi Teslina 14.

Na mjestu Bistroteke, osim tipičnih slanih palačinki koje se pripremaju od heljdina tijesta (galettes) i slatkih kultnih slatkih palačinki (poput crêpes Suzette) kušat će se i druge divote. Novost na meniju bit će debeljuškaste francuske palačinke, slične američkima.

Već od pola devet pripremat će se doručak pa možete navratiti na fini hrskavi baguette, kroasan ili brioš koji će pristizati iz pekarnice Korica. Posluživat će se s maslacem i džemom, uz specijalitete od jaja (poširana, benedikt, pečena, kuhana…) ili iskoristiti za sendviče koji će se moći uzeti za van. Uz kavu ili smoothie bit ćete spremni za početak dana.

No to je samo početak. U vrijeme ručka moći ćete birati konkretnija jela, a nakon posla dolazit će se na čašu vina i francuski tapas – tartine. Doslovnog značenja "kriška kruha" na koju se slažu namazi, povrće, francuske kobasice i sir, losos, mirisni začini i ostalo u rukama vrsnog chefa lako postaje senzacija koja mami na koktel ili čašu finog vina. Vinska lista sadržavat će etikete iz Bordeauxa, Alsacea, doline Loire…

Jedna od omiljenih Mikinih kombinacija sastojaka za tartine je sir roquefort sa smokvama, pršutom i balzamičkim octom.

Tatarski biftek na francuski pripremljen od rezanog mesa kako bi zadržao sočnost, bifteci, odresci s krumpirićima (steak-frites) kakvi se mogu kušati u tipičnim brasserijama, tipične salate (niçoise) te razne vrste kiševa, poput poznatog Quiche Lorraine primjeri su jela koja će se naći na jelovniku. Miki će se pridružiti još jedan vrsni kolega, chef koji je usavršio pripremu umaka pa sudeći prema onome što se najavljuje, Teslina će biti idealno mjesto ako želite provjeriti kakav okus ima biftek à la minute s podatnim umakom Béarnaise od žumanjaka i pročišćenog maslaca. Zainteresirao nas je i polusirovi tartar aller-retour ili 'ide pa se vraća', koji se peče tek toliko da dobije koricu.

Svaki tjedan pripremat će se novi galette pa će se spoj pirea s pačjim confitom izmjenjivati s drugim slasnim varijacijama. U ponudi će biti i crepieux, poznatiji kao američka palačinka.

Na doručak i palačinke tijekom cijelog dana kod Mike moći ćete doći od ovog tjedna. Otvorenje se planira u petak, a za nekoliko tjedana očekuje se i prvi ručak.

Mika je osobito sretan što u novom bistrou ima komadić Pariza i, kako kaže, to mu je hrana za dušu. Za to je zaslužna umjetnica Aleksandra Gavrilović koja je oslikala prostor pariškim motivima, poput tipičnih reklamnih stupova koji su informirali građane o novim predstavama i filmovima. Počasno mjesto na zidu zauzima Mikin omiljeni dio Pariza – Montmartre s crkvom Sacré-Cœur. U tom su se umjetničkom središtu grada nekada mogli sresti Vincent van Gogh, Henri Matisse, Pierre-Auguste Renoir i Edgar Degas u potrazi za nadahnućem. Ondje su živjeli i Pablo Picasso te Amedeo Modigliani. Pariška priča nastavlja se Moulin Rougeom koji bi uskoro trebao biti dovršen.

> Doručak u centru: 5 mjesta u Zagrebu na kojima se fino jede prije 9 sati

Dnevni jelovnik koji će se ispisivati na zidu također ima posebno značenje. Gurmansko putovanje evocira pariška linija metroa broj 1. Kako joj i ime sugerira, prva linija u Parizu otvorena je 1900. kako bi spojila istok sa zapadom grada. Od La Défense do Grande Archea i Châteaua de Vincennesa danas prolazi na stotine tisuća ljudi dnevno.

  • #gdje sjesti
  • #Le Mika
  • #Palačinke
  • #bistro
  • #Francuska
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Lazanje iz plitkog lima za pečnje recept
Ne morate kuhati tjesteninu!
Brži način za pripremu finih lazanja s mljevenim mesom – u plitkom limu za pečenje
Špilja u kamenolomu Tounj: Bajkovit podzemni krajolik dostupan samo rijetkima
Jedinstvena
Špilja u kamenolomu Tounj: Bajkovit podzemni krajolik dostupan samo rijetkima
Gulaš od gljiva recept
Božanstveni okus
Recept za fantastičan gulaš od gljiva u kojem nećete ni primijetiti da nema mesa
Najveći capsule hotel na svijetu, Zedweel Capsule hotel London
Jamči savršen san
Hotelska "soba" u centru Londona može se unajmiti i za 35 eura, no postoji jedan veliki ali
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Na današnji dan
Najpoznatiji mlin na svijetu: Kultno pariško mjesto u kojem su se okupljali i nacistički vojnici
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Idemo?
Akcija čišćenja i besplatan ručak: HPD Kapela poziva ljubitelje prirode u Park prirode Žumberak
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena tjestenina s bundevom, kozjim sirom i slaninom
Tješi i grije
Jelo kojeg će uvijek biti premalo: Zapečena "jesenska" tjestenina sa sirom i slaninom
Bajkovita Baranja: Autentičan doživljaj nekog zabroravljenog - i toliko boljeg - života
Bolji život
Omiljeno seosko gospodarstvo u bajkovitoj Baranji: Mjesto na kojem ćete provesti nezaboravan vikend
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?
Kuće bez arhitekta
Okrugle kućice kojima se turisti čude: Znate li zašto su kažuni ponos Istre?

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Papa Lav izdao nova pravila o vatikanskim ulaganjima
nova pravila
Papa napravio značajan korak: Poništio je uredbu svog prethodnika o važnom pitanju
Uplate više neće čekati radni dan! S instant plaćanjem uvedena i još jedna novost: "Dosad je uvijek postojala neka doza neizvjesnosti..."
u roku od 10 sekundi
Velike promjene u bankama! Stižu nova pravila za plaćanje!
Europol odradio rekordnu zapljenu pokvarene hrane! Diljem svijeta pronađene ilegalne klaonice, falsificirali rokove trajanja
Operacija Opson
Rekordna zapljena pokvarene hrane! Otkrivene ilegalne klaonice, falsificirani rokovi trajanja...
show
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Roko Kolarić u drugoj emisiji showa Supertalent
Mali frajer velikog glasa
Kao da je proživio tri života: Poslušajte moćnu izvedbu Barine pjesme o kojoj će se dugo pričati!
zdravlje
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Pokrovitelj Donat
Izazov koji ćete voljeti: Kako dva tjedna mogu promijeniti vašu probavu?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
zabava
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Barem je iskren
"Koja ti je najdraža hrvatska psovka?": Muž Amerikanac iskreno odgovorio, supruga nije bila spremna
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Zdravlje na prvom mjestu
Doktor otkrio kako nikad ne bi uzeo česti dodatak prehrani! Podijelio važan razlog
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
Jao...
Led u centru grada iznenadio pješake, svi na istom mjestu padali kao kruške
tech
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Pojavile se brojne teorije
VIDEO Nepoznati objekt snimljen u pustinji Mojave: Novi tajni projekt Lockheeda?
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Nije puno, ali statistički značajno
Zemlja postaje sve tamnija: Što to točno znači?
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
sport
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Počivali u miru!
Poginuli planinari bili su stalni sudionici kultnog turnira: Evo kako su se oprostili od njih
Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Sve gledao u čudu
VIDEO Bobanova reakcija na izjavu o Modriću opet postala hit: "Ma, što pričaš ti"
Radomir Đalović preuzima Eyupspor?
Treći klub u sezoni
Radomir Đalović pronašao novi klub? Insajder tvrdi da uskoro stiže u grad
tv
MasterChef: Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
SVAKA ČAST!
Žiri je pošteno zeznuo Juricu! Nije pao kamen, već stijena s njegova srca!
Skrivena sudbina: Sve je to bio dio njezinog plana – snimila je video
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Sve je to bio dio njezinog plana – snimila je video
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Nada se da je ovo sve noćna mora iz koje će se probuditi
putovanja
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Hrskava izvana, kremasta iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Focaccia di Recco
Hrskava izvana, sočna iznutra: Isprobajte potpuno drukčiju, tanku focacciu sa sirom
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
pipi e patati
Jednostavno, zasitno i puno okusa: Recept za mirisne pečene krumpire s paprikom
novac
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
lifestyle
Nina Badrić u bajkerskim čizmama i jakni brenda Batakovic
SJAJNA KOMBINACIJA
Nina Badrić: Genijalna jakna i mrak čizme koje jednako vole i uske traperice i minicu
Ulična moda mrežaste čarape i visoke čizme, Zagreb
Teško je skrenuti pogled
Čarape plavokose ljepotice sa zagrebačke špice bacaju i minicu u drugi plan
Tamnoplave traperice uljepšat će svako jesensko izdanje
ZA SVE PRIGODE
Modni znalci tvrde - ovo su traperice s kojima je svako jesensko izdanje 10/10. Mi se slažemo
sve
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Oženio se Ivan Zak
pogledajte fotke!
Oženio se Ivan Zak! Evo tko je samozatajna žena koja je osvojila njegovo srce
Barack i Michelle Obama obilježili su 33. godišnjicu braka
sve su objasnili!
Slavlje u obitelji Obama nakon šuškanja o krahu braka: "Najbolja odluka koju sam donio..."
Le Mika - 6
Oh la la

Novo u Zagrebu: Kod Mike se jedu najbolje slatke i slane palačinke

Tanke, sočne, hrskave, tamne ili svijetle, punjene slaninom ili superčokoladne... za koje god palačinke da se odlučite, nećete pogriješiti sve dok iza štednjaka stoji Francuz s diplomom kulinarskog majstora koji koristi sastojke s obližnje tržnice.

NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Le Mika - 6 Hrana i piće
    Oh la la

    Novo u Zagrebu: Kod Mike se jedu najbolje slatke i slane palačinke

  • Health'n'Joy - 4 Hrana i piće
    Health'n'Joy

    Posveta domaćoj kuhinji i hrvatskim sastojcima: Bistro na Vrbanima u kojem se od jutra gušta u finim jelima

  • Allora Hrana i piće
    Okusi Mediterana

    Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close