Ako ste ikad bili u Japanu sigurno ste čuli za katsu ika odori-don odnosno "rasplesanu lignju", specifično japansko jelo koje privlači neobičnošću, da ne kažemo bizarnošću, svoje prezentacije.
 

Lignje se posluže na vrhu posude s nudlima, a preko njih se prelije soja sos. Pipci se nakon toga počnu pomicati, podsjećajući na ples, a neki su tako ovom jelu dali i nadimak "rasplesane zombi lignje". Iako lignje više nisu žive, njihove živce aktivira natrij u soja sosu i tako se mišići počnu grčiti.

Japanci su ovim jelom dali suvremenu notu tradicionalnom jelu ili, bolje rečeno, tradicionalnom načinu konzumacije određenih morskih plodova koji se jedu dok se još miču. Ovaj način jela poznat je pod nazivom odorigui, odnosno "plesanje jedenje".

Odorigui uključuje konzumaciju sitnih, živih ribica, a postoji mišljenje da se ova praksa najvjerojatnije razvila u ribarskim i lučkim gradovima. Vrsta ribica ovisi o dijelu Japana u kojem se nalazite. U nekim dijelovima ribice se jedu sirove jer se počnu raspadati čim uginu.

Iako zapravo nije sigurno kako je do ove tradicije došlo, postoji još jedna legenda o tome. Priča kaže da je nakon jedne gadne poplave u Fukuoki lokalni feudalni vladar naredio ljudima da počiste grad, a kao nagradu ponudio im je sake. Kako im je bilo potrebno nešto s čim bi popili sake, a primijetili su da je u preostaloj vodi od poplave nešto ostalo – sitne ribice. Pa su pojeli ribice i popili sake.
 

Danas se odorigui poslužuje u velikoj zdjeli u kojoj se koprca veća hrpa sitnih ribica, a jedu se sa sirovim prepeličjim jajetom i octom. Ocat i jaje pomiješaju se u zasebnoj zdjeli, a u njih se potom dodaju ribice, koje se jedu štapićima.

Rijetki su ih vidjeli: Sudanske piramide nevjerojatnije i od onih u Egiptu Sudanske piramide - 3 Sudanske piramide - 1 Sudanske piramide - 4 +0 Sudanske piramide - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju