Una znači 'jedna, jedina, jedinstvena' – i taj naziv rijeka i njezina okolica u potpunosti opravdavaju. Cijelo područje Nacionalnog parka Una obiluje prekrasnim livadama, pašnjacima i šumom, a njime dominiraju tri rijeke - Una, Unac i Krka. Rijeka Una, po kojoj je Nacionalni park dobio ime, izvire u selu Donja Suvaja podno Stražbenice u Hrvatskoj, i izaziva divljenje zapanjujuće smaragdno zelenom bojom.

U sklopu Parka svakako treba vidjeti najveću prirodnu atrakciju Bosne i Hercegovine - vodopad Štrbački buk, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 294 metra, visok je 24 metara i širok 40 metara, kao i njegova mlađeg "brata" Milančev buk.

Neka istraživanje počne... 

Uz cijelu dolinu Nacionalnog parka Una mogu se vidjeti raznu kulturni spomenici, kule i tvrđave. Svakako treba posjetiti mjesto Kulen Vakuf, koje je od rimskih vremena bilo čvorište važnih putova, kao i pitoreskno naselje Martin Brod, gdje se smjestio manastir Rmanj iz 1143. godine.

Kupanje i ronjenje na rijeci Uni jedno je od čarobnih iskustva koje treba iskusiti. No posebno se preporučuje rafting na Uninim brzacima. Ove aktivnosti na raspolaganju su vam u toplijim mjesecima na označenim dijelovima u parku. Na svoje će doći i ljubitelji ribolova, kao i oni što vole pješačiti te biciklirati po makadamskim putovima.

Kuća na Uni 

Tražite li dobru bazu za istraživanje idiličnog kraja, poslužiti vam može Hotri kuća na rijeci, gdje do mile volje možete puniti baterije s pogledom na smirujuću rijeku i planinu u daljini, opuštati se na balkonu ili u vrtu. Besplatni parking i Wi-Fi su u ponudi, a slobodno možete koristiti i opremu za roštilj ili uživati na privatnoj plaži. Pecanje ili plovidba čamcima također su neke od aktivnosti na raspolaganju. 

Kuća prima četiri odrasle osobe (plus dvoje djece); ima dvije spavaće sobe, dnevni boravak, opremljenu kuhinju i kupaonicu, a naći ćete i vanjsku blagovaonicu. Planirate li posjet za hladnijih dana, moći ćete se zagrijati uz kamin. Osim Nacionalni parka Una, niti Plitvička jezera nisu daleko - ulaz 2 udaljen je 40 km, što je dobro znati tražite li inspiraciju za izlet. Kako biste doznali cijenu i detalje o kući koju smo pronašli na Bookingu, kliknite na ovaj link.

Otok Ljubavi: Tirkizni raj u kojem ćete pronaći neke od najljepših plaža Hrvatske Proizd - 24 Proizd - 23 Proizd - 22 +19 Proizd - 20

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju