Nacionalni park Una proteže se sjeverozapadnim dijelom Bosne i Hercegovine uz granicu s Hrvatskom, uglavnom na području općine Bihać te manjim dijelom u općini Bosanski Petrovac i Drvar. Naš dragi kolega s Dnevnik.hr-a Branimir Vorša nedavno je bio u tom kraju i prenio nam je sve detalje i savjete kako ne bi upali u "zamke" u koje je on upao na svom putovanju te kako bi posjet prekrasnoj Uni bio što bolji.

Avanturu Unom tijekom ljetne sezone najbolje je započeti prelaskom na graničnom prijelazu Užljebić koji se nalazi uz samu granicu NP Una, 3 km od ulaza Lohovo. Na prijelazu Ličko Petrovo Selo-Izačić gužve su uobičajene, a onima koji dolaze s juga Hrvatske preporuka je granični prijelaz Strmica.

Kulen Vakuf

Kulen Vakuf odlična je baza za istraživanje okolice i bančenje u finoj bosanskoj domaćoj hrani po više nego prihvatljivim cijenama. Kavu, za naše pojmove, skoro pa pijete badava.

Gradić ima tri restorana - dva su uz samu Unu, svaki s jedne strane jedinog mosta koji spaja dvije polovice tog malenog mjesta. Lokalno stanovništvo je veselo, prema turistima svih vrsta susretljivo, ali ne i nametljivo.

Zavratnica - 2 Putovanja Najljepša hrvatska uvala koja skriva "blago" na dnu mora

S konobarima ćete se brzo sprijateljiti i dobiti sve potrebne gastro savjete koje trebate. Cijena smještaja se može pronaći po doista prihvatljivim cijenama. Za dvije osobe i četiri noćenja cijena možete proći i za otprilike 700 kuna.

To malo pitoreskno mjesto ima čak dvije ruševne utvrde – Havalu koja se nalazi na sjevernoj strani i Ostrovicu - južno. Na uspon do Ostrovice može se odaraditi pješice ili autom, ali nemojte ga propustiti jer na vrhu čeka panorama Kulen Vakufa i pogled na čitavu kotlinu Une na tom području s gotovo 400 metara nadmorske visine.

Martin Brod

Iz Kulen Vakufa možete krenuti za Martin Brod, prometno izolirano mjesto, što dočarava i mala prometna tabla s porukom "Kraj asfalta", nekoliko kilometara prije samog mjesta.

Cesta se ukazuje netom nadomak Martin Broda, no završava kao slijepa ulica pred pješačkim mostom i ispred naplatne kućice za ulazak u Nacionalni park koji se naplaćuje - 12 kuna (3 KM). Do prekrasne prirode, golemog i „kriminalno“ neiskorištenog turističkog potencijala vodi neadekvatan prilaz.

Osim jednog ogromnog slapa i niza sedri, za onih potrošenih 12 kuna od ponude više ništa nećete dobiti. Restoran/'hotel' pored ulaza u NP se doima više kao skvoteraj, a i cijene su im mrvicu nepopularnije nego u Kulen Vakufu.

Nacionalni park Una u BiH - spektakularani slapovi Štrbačkog buka (Foto: Branimir Vorša) - 3 Nacionalni park Una u BiH - spektakularani slapovi Štrbačkog buka (Foto: Branimir Vorša) - 3 (Foto: Branimir Vorša)

Štrbački buk

Una za Štrbački buk ima tri makadamska prilaza, a mi smo do tamo koristili treći po redu, poprilično grozan i uzak makadam, no mjesto je doista spektakularno i turistički solidno posjećeno svakodnevno, barem tijekom ljetnih mjeseci.

Postoji stazica, vrlo obrasla, koja vodi dalje od službenog dijela Štrbačkog buka prema jednom izvoru, ali se njome djelomice može i prići Uni nizvodno od grandioznih slapova i uživati u malo mira i ljepote i daleko od brojnih ostalih posjetitelja. Čest prizor su ribiči i rafteri. Cijena ulaza po osobi je 28 kuna (7 KM).

Japodski otoci

Fotografije koje se vrte po webu odaju dojam velikog spektakla, no uživo taj dojam brzo splasne. Da se razumijemo, priroda i ade su prekrasne, ali cijena smještaja i gastro ponuda, kao i 'plaža' za kupanje su redom - manje prihvatljive, ništa ekstra i vrlo neadekvatna. Veliki plus je taj što se upad ne naplaćuje. 

Miris Dunja 88: Hotel u koji se dolazi zbog slanih jezera i savršenih pita Panonika - 3 Panonika - 5 Panonika - 4 +15 Panonika

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju