Završila je četvrta po redu avantura života zvana HIGHLANDER Velebit na kojoj je bilo više od 300 hrabrih ljubitelja prirode i planinara. Planinarska avantura ove je godine započela 12. rujna u srcu predivnog Velebita, a završila 17. rujna na obali u Starigradu - Paklenici. Tako su sudionici u 6 dana, prešavši 108 zahtjevnih kilometara kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu, došli s planine ravno do obale najljepšeg Jadranskog mora. Uz HIGHLANDER Velebit, ove se godine po prvi puta održao i HIGHLANDER55 najnoviji dodatak HIGHLANDER planinarskoj seriji događaja.

Zahvaljujući HIGHLANDER55 sudionici su na vrlo jednostavan način krenuli u najsurovije i najkrševitije dijelove Sjevernog Velebita, ali i prema najljepšem pogledu na Jadransko more zbog kojeg su se svi zaustavljali i divili neporecivoj čaroliji prirode. HIGHLANDER55 pokazao se kao savršena vikend avantura za sve koji su novi u planinarenju i sve one koji su željeli pobjeći od svakodnevnih problema i rutine te okušati gorštački način života na 3 dana.

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

HIGHLANDER Velebit pokazao se kao pravi izazov za neke sudionike koji su svoju avanturu života ipak skratili na Baškim Oštarijama, ali većina je nastavila hrabro u Ramino Korito u kojem su se rušile granice izdržljivosti i razbijale barijere postavljene u umovima sudionika. I 250 njih je uspjelo upravo to – pomaknuti granice izdržljivosti, sjediniti se s prirodom, osjetiti gorštački način života i postati HIGHLANDEROM!

Sav napor prolaska kroz Ramino Korito itekako je vrijedio čim su sudionici došli do treće kontrolne točke koja je bila smještena na Panosu. Uživajući u druženju s ostalima, opuštajući se uz vatru i gledajući nezaboravni zalazak sunca s Panosa sva bol je nestala i više ništa nije bilo teško, a HIGHLANDER selo disalo je kao jedno. Svi ti mali trenutci posebne HIGHLANDER atmosfere i stanja uma davali su im snage krenuti u nove avanture idućega dana, a tako je bilo i na Velikom Rujnu koje ih je počastilo prizorom koji se sanja – najzvjezdanije nebo kao podsjetnik koliko smo mali, a priroda moćna i velika.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Prvi HIGHLANDER koji je stigao na cilj ove godine je 17-ogodišnji Lucijan Hrvaćanin koji je dokazao kako se svih 108 kilometara HIGHLANDER rute može uspješno proći uz dobru pripremu i, naravno, ne pretrpavajući ranac. Njegov prolazak kroz cilj izazvao je mnoštvo emocija, ponosa i divljenja, a njegovi roditelji koji su i sami HIGHLANDERI ove su godine pomogli u organizaciji događaja.

Žudnja za planinom i potreba za prirodom problemi su modernog svijeta koji je surov i sebičan, a HIGHLANDER briše sve granice među ljudima i stvara zajednicu u kojoj si svi pomažu te ponovno sjedinjava čovjeka i prirodu. Iako je avantura života završila, registracije za HIGHLANDER Velebit i HIGHLANDER55, koji će se održati od 25. do 30. rujna 2021. godine, otvorene su, a svi željni prave planinarske avanture mogu se prijaviti ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju