Ostaci ječmenog slada od proizvodnje piva poduzetnici Andrej Marić i Tamara Vučetić odlučili su iskoristiti za proizvodnju visokokvalitetne kože biljnog porijekla po imenu Beer skinTM.

Osnovali su brand Sabant kojemu je glavni cilj iskoristiti otpatke iz alkoholne industrije kako bi posredovali u izradi korisnih predmeta za svakodnevnu primjenu i tako mu podarili "drugi život“+".

Umjesto da se sirovina uzgaja, ona se skuplja iz pogona hrvatskih pivovara, točnije iz pogona pivovare Zmajsko, suši se u Hrvatskoj, a potom se šalje u tvornicu u Italiji gdje se uz pomoć (uskoro patentirane) formulacije transformira i oblikuje u kožu biljnog porijekla.

Za interijere i automobilsku industriju

Sabant surađuje s nekolicinom europskih dizajnera, a uz čiju pomoć se ova koža može pretvoriti u niz korisnih predmeta – poput ruksaka i torbi za prijenosna računala i tablete.

Nedavno su ostvarili suradnju i s hrvatskom dizajnericom dizajnericom Mirjam Krajinom koja stoji iza branda Raw Bag, a koja je napravila limitiranu kolekciju ženskih modnih torbica upotrebljavajući upravo Beer skinTM.

No ova koža nije prikladna samo za modnu industriju – upotrebljavati se može u izradi namještaja i drugog dekora, ali i automobilsku industriju. U potpunosti može zamijeniti životinjsku kožu.

 

Radi se i na novim formulacijama

Riječ je o izdržljivom i održivom materijalu koji se može prilagođavati različitim potrebama i željama – od teksture preko debljine do boje, a što ovisi o cjenovnoj moći klijenta.

"Radimo s Odsjekom kemije pri Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i neprestano testiramo i radimo na tome da poboljšamo formulaciju," priznala je Tamara Vučetić na predstavljanju ovog brenda na ovogodišnjem Greencajtu.

Radi se i na novim formulacijama – koje su zasad još uvijek tajna.

"Da bi bili efikasniji u svojoj misiji trudimo se približiti načelo održivosti ljudima koji za to nisu zainteresirani," priznaje Andrej Marić. Baš zato svoj proizvod ne reklamiraju kao vegansku kožu – iako to ona uistinu jest, već kao kožu od cuge.

Plastični nepotopivi brod s doživotnom garancijom u koji stane 10 osoba Plastični brod Phantom tvrtke Vision Marine Technologies - 2 Plastični brod Phantom tvrtke Vision Marine Technologies - 3 +0 Plastični brod Phantom tvrtke Vision Marine Technologies - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju