Proteklih se godina riječ Irska sve češće može čuti, i to puno više nego li ime bilo koje druge europske države. Vijesti, Facebook grupe, small talk na kavi. No, svi bruje samo o jednom, a to je život i rad na vjerojatno najzelenijem otoku europskog kontinenta.

Irska je puno više od obećane zemlje u koju mladi (što zadnje vrijeme može biti iznimka, a ne pravilo) odlaze u potrazi za boljim životom. To je država u kojoj jednom kad sletite, osjetite miris trave u zraku, u kojoj pivo ima okus kao nigdje na planetu i gdje ćete pronaći predivna prirodna prostranstva koja su potrebna da se barem na nekoliko dana maknete od svakodnevice. 

Do Dublina u travnju iz Zagreba možete u sljedećim terminima:

3. 4. 2021. – 9. 4. 2021. – 1.341 kn
1. 4. 2021. – 8. 4. 2021. – 1.117 kn

Let do Dublina iz Zagreba traje nešto manje od tri sata, no kako su povoljnije karte one s presjedanjem u Amsterdamu, možete računati da će vam do Irske trebati oko 6 sati. Letjet ćete KLM-om, a samo presjedanje vas ne bi trebalo brinuti. Ako ste avanturističkog duha, možete odabrati long wait između letova, što bi značilo da ćete imati nekoliko sati u Amsterdamu za obići neki od muzeja ili skoknuti na ručak/večeru.

Politika prtljage kod KLM Airlines aviokompanije

Kod avioprijevoznika KLM u navedenu cijenu uključen je jedna torba do 12 kilograma (kufer) 55 x 35 x 25 cm (21,5 x 13,5 x 10 inch) kojeg sa sobom na avion unosite besplatno, kao i jedna priručna torba dimenzija 40 x 30 x 15 cm (ruksak ili torba za laptop). Više informacija potražite na linku. Na poveznici provjerite sve važne informacije vezane uz putovanja, otkazivanja i refundacije kod KLM Airlines aviokompanije.

Važne informacije prije samog putovanja

Prije nego se odvažite na planiranje putovanja i samog odlaska na zračnu luku, savjetujemo vam da istražite koje su aktualne mjere na snazi u Irsku. Aktualne informacije možete pratiti ovdje. Republika Irska dio je Europske Unije i samim time za ulazak u državu ne trebate putovnicu (ako ste državljanin Republike Hrvatske), već je dovoljna osobna iskaznica. Službena valuta je euro, iako mnogi misle da je funta. Ipak, standard je u Irskoj nešto drugačiji nego kod nas. Neke stvari su puno jeftinije, dok su druge astronomski skupe. Naš savjet je da izdvojite barem 50 eura dnevno što će vam biti dovoljno za kave, ručak u restoranu, jedan ili dva suvenira, ulaznice za muzeje i pivce na kraju dana.

U Dublinu na raspolaganju imate javni autobus, tramvaj i vlak. Za korištenje javnog prijevoza vam savjetujemo da kupite Leap Card koju ćete platiti 5 €, plus na nju stavite još barem 20 €, ovisno koliko ćete je koristiti. Ova kartica za razliku od Oyster kartice u Londonu ne omogućuje neograničeno putovanje javnim prijevozom, već vam skida novce za svaku vožnju. Putujete li bez kartice i svaku vožnju plaćate gotovinom, tada je vožnja skuplja.

Ako ne znate gdje krenuti s planiranjem svojeg putovanja, istražite naš članak u kojem otkrivamo jednu zanimljivu atrakciju grada – Phoenix park u Dublinu. Ako ožednite, skoknite do najpoznatijeg ili možda najrazvikanijeg pub Dublina - The Temple bar. Što ćete tamo pronaći nećemo otkrivati u ovom članku, već ćemo vam ostaviti da sami otkrijete i ostanete (pozitivno) iznenađeni.

Puno, ali puuuuno fotkajte i fotke objavite na Instagramu. Ne zaboravite postaviti hashtag #punkuferhr. Ostanite zdravi, pratite preporuke nadležnih institucija i, najvažnije od svega - uživajte!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju