Iskren, veseo, topao i živahan česte su asocijacije koje se vežu za Dublin, a glavni grad Irske nerijetko puni stupce liste najprijateljskijih mjesta na svijetu – i to ne samo zbog izvrsnog piva. Razloge za takvu titulu možemo potražiti u tome što Irci većinom imaju smisla za humor, pomoći će drage volje ako ih pitate za kakvu informaciju ili savjet i većinom su otvoreni prema strancima.

Također, znaju se i lijepo ponašati, a jedan od primjera može se vidjeti u vožnji dablinskim autobusom. Prema nedavnom istraživanju, čak 90 posto građana prije izlaska zahvali vozaču. I dok će neki zahvaliti tako da se čuju do zadnjeg sjedišta, drugi će tiho promrmljati dok se spuštaju niz stepenice. Većinu stranaca oduševi takva navika, a na putničkim forumima pišu kako ih takvo ponašanje potiče na to da se i oni ponašaju otvorenije i zahvalnije.

Groblje Glasnevin, Irska - 2 Putovanja Najveće irsko groblje: Mjesto neobične ljepote s promatračnicama s kojih su nadzirali kradljivce trupala

"Zašto zahvaljujemo vozačima autobusa u Irskoj? Zato što smo Irci! Općenito, ljudi u Irskoj imaju vrlo dobre manire. Zahvaljujemo vozačima autobusa, taksistima, prodavačima, konobarima i svima ostalima koji rade svoj posao - baš kao mi sami", objašnjava Irkinja E. Dodd te dodaje kako ju je lijepom ponašanju naučila majka.
Bobby Healy, također iz Dublina, okrenuo je na šalu:

"Mi Irci stoljećima smo služili Britancima i još uvijek osjećamo obvezu zahvaliti svojim gospodarima za svaku malu uslugu. Samo se šalim. Jednostavno rečeno, uljudni smo. Vjerujemo da je zahvalnost odraz poštovanja na obostranu korist, čak i u slučajevima kada i nije pretjerano opravdana. U nedostatku sunčanog dana u kakvom biste često mogli uživati u Italiji, sreću tražimo u toplom osmijehu i jednostavnoj ljubaznosti (i pokojem piću)."

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju