U sanatoriju Brestovac, prvom specijaliziranom lječilištu za plućne bolesti u ovom dijelu Europe, brojni su se izliječili, ali i umrli od tuberkuloze. U ruševnom zdanju na Medvednici nekad su bile knjižnica, kinodvorana, ali i mljekara, pekarnica i farma svinja.

Izgradnju sanatorija potaknuo je liječnik, književnik i novinar Milivoj Dežman, a motiv za to bila je gotovo filmska ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram koja je bolovala od tuberkuloze. Milivoj Dežman volio je Ljerku svim srcem, ali i patio zbog neuzvraćene ljubavi.

Nakon izgradnje sanatorija Ljerka je ondje umrla na Milivojevim rukama. Tijekom Drugog svjetskog rata bolnica je liječila vojnike sve do svibnja 1945. godine kada su partizani likvidirali sve pacijente koje su ondje pronašli. Šuma oko Brestovca i dalje skriva ostatke ubijenih, a kruže legende da je posjećuju i duhovi.

Brestovac se može razgledati, ali i poslužiti kao mjesto za adrenalinski izlet. Paintball Sljeme u napuštenoj bolnici organizira adrenalinsko iskustvo borbe timova, osvajanja teritorija, kao i scenarij napada na neprijateljsko gnijezdo. Nakon stotinjak ispucanih kuglica snaga se može vratiti uz roštilj i pivo.

Grad bureka i srdačnih ljudi: 5 zanimljivosti o unikatnom biseru Balkana Sarajevo - 2 Sarajevo - 4 Sarajevo - 3 +1 Sarajevo - 1

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju