Što znamo o Sarajevu? Što nam prvo padne na pamet o tom gradu? Grad bureka (ali pravog bureka, da se razumijemo), sevdaha, srdačnih ljudi i zanimljive povijesti te kulture u kojoj se isprepleću istok i zapad. Istražujemo li više, saznat ćemo neke zanimljive činjenice koje možda neki od nas nisu znali. Donosimo neke od njih:

Pionir u javnom prijevozu

Pri kraju 19. stoljeća Austro-Ugarska je kontrolirala Bosnu. Monarhija je željela spojiti sve svoje dijelove, pa je cijela zemlja, pa tako i Sarajevo, podlegla renovacijama, a jedna od inovacija bili su tramvaji koji su prvi put pušteni u promet 1. siječnja 1885. godine. U to vrijeme jako je malo europskih zemalja imalo tramvaje, što Sarajevo čini pionirom u javnom prijevozu. Sarajlije se veoma ponose time. Vozite li se po Sarajevu tramvajem, prisjetite se te zanimljive povijesne činjenice.

Europski Jeruzalem

Tko bi rekao da će Sarajevo poslije sukoba u devedesetima biti jedini grad u Europi koji će imati džamiju, crkvu, i to i katoličku i ortodoksnu, te sinagogu - sve na jednom mjestu? Svatko može vidjeti i fotografirati ove građevine koje se nalaze jedna od druge na svega desetak minuta udaljenosti pješice. Sarajevska vjerska tolerancija pravi je primjer i poticaj modernom svijetu.

Prve Olimpijske igre u komunističkoj zemlji

Jeste li znali da je Sarajevo bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine? Bosna je u to vrijeme bila dio Jugoslavije i tako je postala prva komunistička država koja je ugostila takav događaj. Ta manifestacija istaknula je Sarajevo na svjetskoj turističkoj mapi. Nažalost, niti 10 godina poslije to pada u sjenu i zaborav zbog ratnih razaranja.

Prva džamija koja je koristila struju

Sarajevska Begova džamija iz 16. stoljeća poznata je zbog različitih razloga. Primjerice, jedna je od najvećih, najvažnijih i jedna od najstarijih džamija. Međutim, poznata je također zbog jedne zanimljive povijesne činjenice. Može se pohvaliti da je prva džamija u svijetu koja je koristila struju.

Priznanje Best in Travel

Sarajevo se opet nešto više od desetak godina nakon teške situacije vraća na svjetsku turističku mapu. Jeste li znali da je 2010. godine grad zaslužio priznanje Best in Travel? Ne od bilo koga, već od Lonely planeta, najpoznatijeg svjetskog izdavača turističkih vodiča. Sarajevo je tada ušlo u uži izbor gradova koje treba posjetiti, a zašto je to tako, već i vrapci na grani znaju, no uvjerite se sami kad ga posjetite. Za sve koji žele istraživati i uživati u sarajevskoj atmosferi, hrani, kulturi i ljudima te žele doživljaj jesenske idile u Sarajevu, imaju jedinstvenu priliku istražiti povoljnu ponudu Crnog Jaja za dvije osobe i dva noćenja u New Hotelu s četiri zvjezdice.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju