• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Obiteljski ručak na talijanski način: Juha od bundeve, sočna piletina s limunom i božanstveni šampinjoni

Da smo u Italiji vjerojatno bi se na obiteljskom ručku gostili s pet slijedova jela, no ovdje smo za ručak navikli jesti samo jedan, dok se vikendom se mnogi od nas počeste i s tri. Ako ste u potrazi za idejama što skuhati za vas i vaše najmilije ovaj vikend, potraga može stati. Ovi jednostavni recepti sigurno će se kuhati kod vas i onog sljedećeg.

Punkufer avatar placeholder
Nova Studio 24.11.2018 08:34 komentari
viber Created with Sketch.
Piletina s limunom i glazirani šampinjoni
Piletina s limunom i glazirani šampinjoni (Foto:Sandro Sklepić)

Galerija Piletina s limunom i glazirani šampinjoni 4 Juha od bundeve 4 Juha od bundeve 4 Piletina s limunom i glazirani šampinjoni 4

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Wroclaw - 1 Za svačiji džep "Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...

Pet slijedova od kojih se Talijani prvo goste s antipastima-sirom i suhomesnatim proizvodima, poslije njih tjesteninama ili rižotima kao predjelom, pa nastavljaju glavnim jelom u kojem se poslužuje se meso, riba ili povrće uz priloge poput povrća, krumpira ili gljiva, te završavaju desertom zvuči kao gozba koja traje u najmanju ruku cijeli dan i nakon koje preostaje samo malo prileći. 

Naša Sandra Rončević zato je odlučila prilagoditi jedan talijanski obiteljski ručak hrvatskim navikama i apetitima, vodeći se jednostavnošću i kvalitetnim namirnicama- glavnim odlikama talijanske kuhinje. A i  kuhanje u pravom talijanskom posuđu Tognana pomoglo je u tome da ovaj ručak bude pripremljen na način na koji su naši susjedi poznati u cijelome svijetu.

OBITELJSKI RUČAK - Gusta juha od bundeve, marinirana piletina s limunom i glazirani šampinjoni

Gusta juha od bundeve

Sastojci:
750 g muškatne bundeve
2 ljutike ili 1 srednje velika glavica luka
1-2 režnja češnjaka
1 žličica curry praha
sok od jedne naranče
3 velike žlice maslinovog ulja
sol, papar

Za služenje:
slatko vrhnje

Priprema:

1. Ogulite bundevu, odstranite sjemenke pa je narežite na kockice podjenake veličine.

2. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, malo ga popržite, potom dodajte sitno sjeckani luk ili ljutiku pa pirjajte dok luk ne postane staklast.

3. Dodajte curry i sok od narnače, sve zajedno još malo propirjajte pa dodajte narezanu bundevu i zalijte vodom tako da voda prekrije bundevu. Posolite i popaprite. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta.

4. Kad je bundeva kuhana, štapim mikserom sve izmiksajte u gustu juhu. Ako je juha pregusta, slobodno dodajte malo vode.

5. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama pokapano slatkim vrhnjem.

Piletina s limunom i glazirani šampinjoni Piletina s limunom i glazirani šampinjoni (Foto: Sandro Sklepić)

Marinirana piletina s limunom

Sastojci:
1 kg pilećih zabataka
2 komada limuna
3-4 režnja češnjaka
1 grančica ružmarina
1 grančice timijana
1 žlica meda
3-4 žlice maslinova ulja
sol, papar

Priprema:
1. Limune operite i obrišite pa potom jedan limun iscijedite, a drugi limun narežite na ploške. Začine usitnite nožem, a češnjak zdrobite.

2. U zdjelicu stavite sok od limuna, maslinovo ulje, usitnjene začine, med, češnjak, papar i malo soli pa pjenjačom ili vilicom sve dobro izmiješajte u emulziju.

3. Piletinu stavite u zdjelu, prelijte pripremljenom emulzijom, još malo posolite pa dobro izmiješajte rukama. Između piletine složite narezane ploške limuna. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata (najbolje preko noći).

4. Mariniranu piletinu složite u posudu za pečenje, dodajte i ploške limuna te ostatak marinade pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 45-50 minuta, odnosno dok piletina ne poprimi lijepu zlatnu boju.

5. Poslužite toplo, uz glazirane šampinjone i sezonsku salatu.

Piletina s limunom i glazirani šampinjoni Piletina s limunom i glazirani šampinjoni (Foto: Sandro Sklepić)

Glazirani šampinjoni

Sastojci:

500 g šampinjona
2-3 žlice maslinova ulja
3-4 žlice balzamičnog octa
2-3 žlice soja umaka
2 režnja češnjaka
par grančica timijana
sol, papar

Priprema:

1. Šampinjone očistite, veće prerežite po pola ili na četvrtine, a manje ostavite cijele.

2. U zdjelici napravite marinadu od ulja, balzamičnog octa, soja umaka, sitno sjeckanog češnjaka, soli i papra pa marinadom prelijte šampinjone i pustite da se kratko mariniraju (oko 30 minuta).

3. Zagrijte grill tavu, ubacite šampinjone zajedno s marinadom pa sotirajte šampinjone dok se tekućina skroz ne reducira, odnosno dok se šampinjoni lijepo ne poprže i ne glaziraju. Poslužite toplo kao prilog piletini.

 

  • #Recepti
  • #Juha od bundeve
  • #Piletina
  • #šampinjoni
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Tematski parkovi u Europi za Božić 2025.
Zemlja čuda
Ova bajkovita mjesta u Europi savršen su izbor za zimske praznike s djecom
Kako napraviti suppli?
Prefini suppli
Hrskavi izvana, mekani i sočni iznutra: Recept za pržene krokete od riže i sira
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana
Vatrena voda
Rakija "liječi sve bolesti": 5 stvari koje niste znali o najpopularnijem piću s Balkana

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
Uhićen mladić zbog požara u neboderu Vjesnika
Oglasila se policija
Uhićen mladić zbog požara u Vjesniku: "Ušli smo u zgradu..."
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
sretan kraj potrage
Pronađena djevojčica nestala u Zagrebu
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
zdravlje
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
Pokrovitelj Donat
Kad probava stane: Što piti da se tijelo opet pokrene?
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
Piše psihologinja
7 psihosomatskih bolesti: Gdje boli kad duša boli? Ovako psiha utječe na tijelo
zabava
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Bolje ne!
"O moj Bože, zaglavila je!" Video s kruzera izazvao paniku na mrežama
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
Privuklo pozornost
NASA na Marsu otkrila nešto što nije očekivala: Jesu li to tragovi svemirskog posjetitelja?
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
sport
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Mario Kovačević uveo veliku promjenu u svlačionicu Dinama
Zanimljivo
Mario Kovačević uveo novo pravilo u svlačionicu Dinama
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Njihova bi ih igra mogla skupo koštati
putovanja
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Lejla Filipović u cipelama koje podižu cijelu kombinaciju bez previše napora.
OMILJENI MODEL
Lejla Filipović: Cipele koje bez previše napora podižu svaku kombinaciju, boja je vrh
sve
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Piletina u vinu
Za 20 minuta

Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste

Ovaj recept spaja krajnju jednostavnost pripreme s elegancijom francuske kuhinje, pa je idealan i za užurbane dane i za posebne prilike. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Piletina Mornay Hrana i piće
    Mornay

    Bolji od bešamela? Slavni umak uz koji lako možete složiti slasna jela i kad nemate puno sastojaka pri ruci

  • Bang bang umak - 4 Hrana i piće
    Gotov za tren

    Kad ga probate - nema natrag : Recept za bang bang umak koji spaja najbolje od Istoka i Zapada

  • Piletina u vinu Hrana i piće
    Za 20 minuta

    Piletina i šampinjoni u finom umaku od vina: Recept s kojim ćete razmaziti i sebe i svoje goste

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close