Pet slijedova od kojih se Talijani prvo goste s antipastima-sirom i suhomesnatim proizvodima, poslije njih tjesteninama ili rižotima kao predjelom, pa nastavljaju glavnim jelom u kojem se poslužuje se meso, riba ili povrće uz priloge poput povrća, krumpira ili gljiva, te završavaju desertom zvuči kao gozba koja traje u najmanju ruku cijeli dan i nakon koje preostaje samo malo prileći.
Naša Sandra Rončević zato je odlučila prilagoditi jedan talijanski obiteljski ručak hrvatskim navikama i apetitima, vodeći se jednostavnošću i kvalitetnim namirnicama- glavnim odlikama talijanske kuhinje. A i kuhanje u pravom talijanskom posuđu Tognana pomoglo je u tome da ovaj ručak bude pripremljen na način na koji su naši susjedi poznati u cijelome svijetu.
OBITELJSKI RUČAK - Gusta juha od bundeve, marinirana piletina s limunom i glazirani šampinjoni
Gusta juha od bundeve
Sastojci:
750 g muškatne bundeve
2 ljutike ili 1 srednje velika glavica luka
1-2 režnja češnjaka
1 žličica curry praha
sok od jedne naranče
3 velike žlice maslinovog ulja
sol, papar
Za služenje:
slatko vrhnje
Priprema:
1. Ogulite bundevu, odstranite sjemenke pa je narežite na kockice podjenake veličine.
2. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte češnjak, malo ga popržite, potom dodajte sitno sjeckani luk ili ljutiku pa pirjajte dok luk ne postane staklast.
3. Dodajte curry i sok od narnače, sve zajedno još malo propirjajte pa dodajte narezanu bundevu i zalijte vodom tako da voda prekrije bundevu. Posolite i popaprite. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 30 minuta.
4. Kad je bundeva kuhana, štapim mikserom sve izmiksajte u gustu juhu. Ako je juha pregusta, slobodno dodajte malo vode.
5. Poslužite u dubokim tanjurima ili zdjelicama pokapano slatkim vrhnjem.
Piletina s limunom i glazirani šampinjoni
(Foto: Sandro Sklepić)
Marinirana piletina s limunom
Sastojci:
1 kg pilećih zabataka
2 komada limuna
3-4 režnja češnjaka
1 grančica ružmarina
1 grančice timijana
1 žlica meda
3-4 žlice maslinova ulja
sol, papar
Priprema:
1. Limune operite i obrišite pa potom jedan limun iscijedite, a drugi limun narežite na ploške. Začine usitnite nožem, a češnjak zdrobite.
2. U zdjelicu stavite sok od limuna, maslinovo ulje, usitnjene začine, med, češnjak, papar i malo soli pa pjenjačom ili vilicom sve dobro izmiješajte u emulziju.
3. Piletinu stavite u zdjelu, prelijte pripremljenom emulzijom, još malo posolite pa dobro izmiješajte rukama. Između piletine složite narezane ploške limuna. Ostavite u hladnjaku da se marinira najmanje 2 sata (najbolje preko noći).
4. Mariniranu piletinu složite u posudu za pečenje, dodajte i ploške limuna te ostatak marinade pa stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C i pecite 45-50 minuta, odnosno dok piletina ne poprimi lijepu zlatnu boju.
5. Poslužite toplo, uz glazirane šampinjone i sezonsku salatu.
Piletina s limunom i glazirani šampinjoni (Foto: Sandro Sklepić)
Glazirani šampinjoni
Sastojci:
500 g šampinjona
2-3 žlice maslinova ulja
3-4 žlice balzamičnog octa
2-3 žlice soja umaka
2 režnja češnjaka
par grančica timijana
sol, papar
Priprema:
1. Šampinjone očistite, veće prerežite po pola ili na četvrtine, a manje ostavite cijele.
2. U zdjelici napravite marinadu od ulja, balzamičnog octa, soja umaka, sitno sjeckanog češnjaka, soli i papra pa marinadom prelijte šampinjone i pustite da se kratko mariniraju (oko 30 minuta).
3. Zagrijte grill tavu, ubacite šampinjone zajedno s marinadom pa sotirajte šampinjone dok se tekućina skroz ne reducira, odnosno dok se šampinjoni lijepo ne poprže i ne glaziraju. Poslužite toplo kao prilog piletini.