Opći podaci:

Nacionalni park Risnjak ime je dobio po svojem najpoznatijem stanovniku – risu. Prostire se na 6350 hektara u Primorsko-goranskoj županiji, odnosno Gorskog Kotara, a obuhvaća masiv Risnjak, Snježnik te hidrogeomorfološki spomenik prirode – izvor rijeke Kupe s njenim gornjim tokom.

Nacionalnim parkom proglašen je 1953. godine, kada je obuhvaćao dvostruko manju površinu. Najviša točka – vrh Veliki Risnjak izdiže se nad 1528 metara, a najniža se prostire na 290 metara u dolini Kupe. Park obuhvaća neka područja gradova Delnice, Čabar i Bakar, te općine Lokve i Čavle.

Kada posjetiti?

Park je otvoren tijekom cijele godine, no svakako valja provjeravati vremensku prognozu ako se planirate uspinjati po stazama do Risnjaka i Snježnika ili krećete prema izvoru Kupe. Važno je znati da su kod obilnih kiša prilazi izvoru poplavljeni i nedostupni.

Glavni ulaz u Nacionalni park nalazi se u Bijeloj Vodici (Crni Lug), gdje se prodaju ulaznice po cijeni od 45 kuna za odrasle, i 25 kuna za djecu i studente, a vrijedi dva dana. Djeci do 7 godina starosti ulaz je potpuno besplatan.

Ulaz za nacionalni park nalazi se u mjestima Razloge i Kupari, a ovdje možete naći info pultove od svibnja do listopada. Do Risnjaka možete doći preko ulaza Vilje (dolazi se s Gornjeg Jelenja, putokaz se nalazi uz cestu, pa još 7 kilometara šumskom cestom do parkirališta Vilje. Do doma na Risnjaku potrebno je pješačiti još sat vremena).



Što vidjeti?

Istražite izvor rijeke Kupe s okolinom koji se smatra jednim od najdubljih hrvatskih vrela (dublje od 154 metara iako nije poznata točna brojka. Uživajte u pogledu na tirkizno jezero zeleno-plave boje koje smjestilo na nadmorskoj visini od 321 metara, te obiđite dolinu leptira koja krije mnoštvo zapanjujuće flore i faune uz gornji tok rijeke Kupe.

U Razlogama je otvoren centar za posjetitelje 'Goranska kuća znanja' gdje možete vidjeti zaštićene vrste te naučiti ponešto o selu Razlogama i životu u njemu. U Kuparima vas očekuje centar 'Rodna kuća rijeke Kupe' s naglaskom na rijeku, njen izvor, prateću floru i faunu i kulturno nasljeđe.

Masiv Risnjak i Snježnik pravi je izbor za ljubitelje prirodnih ljepota, s kojih se pruža prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju. Svakako treba prošetati prostranom livadom Lazac između ovih planinskih grebena, ali i Poučnom stazom Leska koja se smatra prvom takvom stazom otvorenom u zaštićenim područjima još 1993. godine.

Što raditi?

Nacionalni park Risnjak omiljena je destinacija za ljubitelje aktivnog odmora s više od 100 km označenih planinarskih staza. Park je stanište velikih zvijeri poput medvjeda, vuka i risa, koje možete opažati u prirodnom okolišu ili se provozati starinskom kočijom.

U gornjem toku rijeke Kupe, koja je bogata lipljanom, dozvoljen je sportski ribolov od 15. svibnja do 15. listopada svake godine za što se izdanje posebna jednodnevna karta po cijeni od 250 kuna.

Kako doći?

Najlakši način za dolazak je autocestom Rijeka-Zagreb – izlaz Delnice – Smeđa signalizacija. (NP Risnjak i putokazi za Crni Lug nalaze se oko 13 kilometara od izlaza s autoceste)



Što odjenuti?

Pridržavajte se osnovnih pravila boravka u prirodi. Odjenite se slojevito, na noge obucite stabilne gojzerice ili gležnjače. Sa sobom ponesite ruksak s nešto suhe hrane (npr. energetskih pločica), ali i dovoljne količine vode.

Gdje prespavati?

Planinarski dom Josip Schlosser Klekovski nalazi se između vrhova Velikog i južnog Malog Risnjaka na istoimenoj livadi. Obuhvaća 43 ležajeva, a otvoren je od petog do 11 mjeseca svakim danom osim utorkom. Cijena noćenja iznosi 85 kuna po osobi.

Sobu možete unajmiti i u Pansionu NP Risnjak, koji se smjestio uz samu upravu Parka u Crnom Lugu. Pansion radi cijele godine, a nudi pet dvokrevetnih soba čija cijena iznosi već od 180 kuna po osobi.

Na raspolaganju vam je Hotel Risnjak u središtu Delnica (http://www.hotel-risnjak.hr/) s 3 zvjezdice koji se smjestio u zelenom okruženju park šume Japlenški vrh, a nudi noćenje u dvadesetak soba.

Gdje jesti?

U Gorskom kotaru jede se fino. Na jelovniku se mogu naći jela s gljivama, gulaši od divljači, žablji kraci u pivskom tijestu, police sa špekom i najsvježija riječna pastrva u kukuruznom brašnu. Zasladite se možete palačinkama s borovnicama i domaćim štrudlama.

Domaće specijalitete poput crnoluškog želuca isprobajte u restoranu Risnjak u sklopu Pansiona NP Risnjak, ali i u restoranu 'Goranska kuća' u sklopu hotela Risnjak koji se nalazi u Delnicama.

Za neponovljiv gastro doživljaj vrijedi potegnuti do Fužina gdje možete uživati u restoranu Bitoraj koji služi pršut od medvjeda i jelena, domaći sir škripavac i druge goranske specijalitete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju