Bez obzira na to jeste li istinski poznavatelj vina ili ste tek na putu da to postanete, kada okusite kraljevski traminac i vrhunsku graševinu Principovac, shvatit ćete da je vino ovdje više od profesije. Vino je ovdje umjetnost i stil života, oduševljeno su komentirali Tomislav Stiplošek i Silvija Munda iz Udruge G.E.T. koja marljivo radi na promicanju enogastronomije. Na Četvrtoj međunarodnoj konferenciji o enogastroturizmu koju su organizirali na Ladanjskom imanju Principovac u Iloku dva dana se raspravljalo o trendovima i izazovima u turističkom sektoru, kao i poticalo na suradnju razmjenom ideja. Turistički stručnjaci i predstavnici značajnih turističkih institucija u Hrvatskoj i Sloveniji, te vinari i ugostitelji iz Hrvatske i država regije složili su se da svi koji rade i žive na turističkoj destinaciji trebaju shvatiti da imaju isti cilj i raditi na njemu.

"Nema mjesta osobnim nesuglasicama, svi trebaju svi zajedno promovirati i podići destinaciju, pa će od toga onda svi profitirati", istaknuo je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge G.E.T.

Delicije i tamburice Delicije i tamburice (Foto: Marko Čolić)

Stari kraljevski grad Ilok, najistočnije naselje u Hrvatskoj i baštinik zanimljivih kulturnih suprotnosti utkanih u njegovu srednjovjekovnu jezgru nije slučajno odabran kao mjesto održavanja konferencije. Ivica Miličević, direktor Turističkog ureda u TZ-u Grada Iloka, predstavio je Ilok kroz aktualne aktivnosti te planove i potencijale budućnosti. Grad Ilok dio je destinacije Vukovar-Vučedol-Ilok koja je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti (EDEN) u 2017. godini. Ova nagrada, uključenje u razne prekogranične projekte te stalno povećanje broja dolazaka turista i noćenja dokazuju veliki potencijal ove destinacije, u čemu veliku ulogu ima ponuda vinarija (enogastroturizam) i položaj grada na Dunavu (cruising turizam).

U prvom danu konferencije dodijeljene su nagrade Bijeli grozd Regional trophy prema glasovima publike iz cijele regije. Nagradu je udruga G.E.T utemeljila iz spoznaje da turistima nije bitan samo proizvod, već cijeli doživljaj te se temelji prvenstveno na aspektima turističke ponude, s ciljem da se turistima olakša izbor relevantnom preporukom, a proizvođače potakne na razvoj kvalitete ukupne ponude. Publika je ove godine birala između ponuđenih 19 vinarija, to jest po nekoliko najboljih iz svake od država koje sudjeluju. Prema tim glasovima, najbolje turističke vinarije u regiji su: Podrumi Vukoje 1982, Trebinje; Vuglec breg, Škarićevo; vinarija Kopitović, Brčeli; Iločki podrumi, Ilok; vinarija Kovačević, Irig.

Dodjela priznanja Dodjela priznanja (Foto: Marko Čolić)

Prvi dan konferencije završio je u turističkom naselju Stari podrum, obilaskom starog podruma, u kojem se nalaze vina koja dozrijevaju u hrastovim bačvama, ali i vrijedna arhivska vina. U sklopu Starog podruma nalaze se istoimeni restoran, suvenirnica i 18 soba koje pružaju prekrasan pogled na Dunav i nedirnutu prirodu koja ga okružuje. Uslijedila je svečana večera uz glazbu tamburica i domaće delicije sljubljene s vrhunskom ponudom vina Iločkih podruma, koja nikoga nije ostavila ravnodušnima. Drugi dan konferencije održao se niz stručnih prezentacija uz primjere dobre prakse i rasprava o aktualnim zajedničkim temama.

Damir Kmećko, voditelj turizma u Iločkim podrumima d.d., predstavio je Ladanjsko imanje Principovac. Željka Balja, diplomantica turizma sveučilišnog smjera, uvela je u temu kratkim predavanjem odgovorivši na pitanje tko sve upravlja destinacijom, a na dnevnom redu našle su se teme i o destinacijskim menadžment kompanijama, brendiranju Baranje kao turističke enogastrodestinacije, kulinarskoj baštini Splitsko-dalmatinske županije u europskim okvirima, kao i prednostima internetskog oglašavanja u turizmu.

G.E.T - 8 G.E.T - 8 (Foto: Marko Čolić)

Dio programa bio je posjet imanju Kuća dide Tunje, koje se nalazi u selu Oprisavci u Brodsko-posavskoj županiji. Centralni dio ovog slavonskog imanja je stara kuća koja pruža izvorni slavonski ugođaj, ali preuređena tako da pruža sve potrebe modernog turista. Bogata gastronomska ponuda zasniva se na jelima po starinskim receptima, kakva su se u Slavoniji prije kuhala te namirnicama vlastite proizvodnje (vrt s povrćem, vlastita mesnica, domaći kruh...). 
Prije završetka konferencije sudionici su imali priliku provesti se vinskom cestom, a potom uz kavu u hotelu Dunav i uživati u pogledu na moćnu rijeku.

Četvrta međunarodna G.E.T. konferencija o enogastroturizmu održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva turizma RH, Ministarstva poljoprivrede RH, Hrvatske gospodarske komore te uz potporu TZ Vukovarsko-srijemske županije, grada Iloka i TZ grada Iloka. Osim Udruge za kulturu stola G.E.T., a za uspješnu organizaciju uvelike su zaslužni i zlatni sponzor Iločki podrumi te ostali prijatelji konferencije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju