Strast kojom chef Goran Kočiš i sommelier Ivan Jug pričaju o novom projektu ekološke butik-mesnice koja bi svoja vrata trebala otvoriti početkom veljače gotovo se može okusiti – i najavljuje još jedan sjajan projekt u Zagrebu. Vrsni dvojac oko sebe je okupio profesionalni tim koji će po njihovim napucima stvarati mesnu čaroliju tik do Noela, u prostoru koji je bio ispunjen slasticama Petre Jelenić, nekadašnjem Maku na konac, u Dukljaninovoj ulici. U Mes-eko će se navraćati po dnevnu dozu sirovih delicija od crne slavonske svinje spremnih za tavu ili pećnicu poput klasičnih cutova, crépinettesa, ali i salenjaka te čvaraka, koje je na putu do kuće previše lako pozobati poput čipsa. Oni koji požele moći će porazgovarati s mesarom, ali i u Noelu doznati sve što ih zanima vezano za kvalitetu ili pripremu.



Odležano meso Odležano meso (Foto: Facebook: @NoelZagreb)

Ideja vrsnog dvojca nastala je kao odgovor na pitanje "Što danas kuhamo doma?" Neka to bude nešto zdravo, ekološki proizvedeno, poznatog podrijetla bez nedoumica kako je došlo od polja do stola. Mala oaza u moru uvoznih proizvoda koji ispod etikete kriju sve i svašta. I tako se odgovor lančanom reakcijom zaustavio na crnoj kraljici slavonske ravni koja je posljednjih desetak godina vratila staru slavu. Ako ne i postala još slavnija jer se važnost izvanredne kvalitete mesa sve više cijeni u krugovima onih koji obraćaju pozornost na to što jedu.

> O'Hara najavljuje: U Rijeci će se moći pojesti prava napuljska pizza

"Ponudit ćemo gostima samo ono što bismo mi jeli. Na policama se očekuje sve što se može proizvesti od crne slavonske svinje; od klasičnih rezova mesa do larda, špeka, čvaraka, tlačenice, iznutrica do kulena, krvavica, svježih i suhih kobasica, a očekuje se i proširenje ponude teletinom“, kažu Jug i Kočiš koji su otvoreni prema novim idejama sve dok se uklapaju u domaći koncept ekološke proizvodnje.

Kuharski tim Kuharski tim (Foto: Facebook: @NoelZagreb)

U mesnici će se moći kupiti i suhe marinade za svinjetinu i teletinu koje potpisuje chef Kočiš te vina po izboru sommeliera Ivana Juga do kojih se u Hrvatskoj teško dolazi, a cijena će im biti tek malo veća od nabavne. U skladu s ideologijom mesnice, prednosti će biti ekološka i biodinamička vina, a tko zna, možda se u nekom trenutku na policama nađe i kakva finog sira, ali o tom - potom.
Kad je riječ o dizajnu prostora i energiji kojom ugođaj mesnice djeluje na svoje kupce, vrijedit će jednaka filozofija kao i s restoranom; osmišljena je s namjerom da se gost osjeća kao da upravo tamo pripada.

Ivan Jug Ivan Jug (Foto: Facebook: @NoelZagreb)

U udobnom ambijentu počasno mjesto imat će crvena berkelica, Ferrari među rezalicama, od koje se mesoljupcima oči zaiskre na samo spominjanje melodiozno francuskog La Berkel. Uz glazbenu podlogu jednaku onoj u restoranu birat će se između lijepih i praktičnih pakiranja svinjske masti i drugih delikatesa u primamljivim ambalažama. Košič i Jug naglašavaju kako je njihova premisa iskreni pristup bez maskiranja ili mistifikacije, a najavljuju i edukativne izlete, na kojima će se uz dobar roštilj, zabavu i razgledavanje farmi u Mandićima moći doznati nešto više o uzgoju veličanstvenih hrvatskih fajferica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju