Galerija Vina Krešić u Vinklu - 19 19 Vina Krešić u Vinklu - 4 19 Vina Krešić u Vinklu - 5 19 Vina Krešić u Vinklu - 8 19 Za hrvatsku vinsku reprezentaciju već dva desetljeća neumorno igra Dario Krešić, nekadašnji profesionalni sportaš, koji se s nogometnog terena prebacio na nešto mirniji, ali jednako zahtjevan, vinogradarski. Vinariju Krešić pronaći ćete u Šarengradu na samoj obali Dunava, gdje se vinogradi prostiru na šest različitih lokacija u krugu od deset kilometara na otprilike 18 hektara. Gostovanje u Zagrebu Dario je odigrao u zagrebačkom restoranu Vinkl, nedaleko od Črnomerca, gdje su se njegova vina našla u društvu biranih jela koje potpisuje chef Filip Vranešić sa svojim uigranim timom.

U trendu Pirjane tikvice Uz meso i ribu Najfinije pirjane tikvice: Recept za sjajan prilog gotov za 10 do 15 minuta Tekućina iz konzerve slanutka ili graha zove se aquafaba Važno pitanje Treba li ispirati tekućinu iz konzerve graha ili slanutka? Suhomesnati proizvodi Skraćuju život Stručnjak za dugovječnost otkrio: Nemojte jesti ovih 5 "otrovnih" vrsta hrane

O čašama je nešto više ispričao vinski poznavatelj Tomislav Tuđen iz Croatia by the glass, agencije posvećene razvoju vinskog i gastronomskog razvoja hrvatskog turizma. Tanjur po tanjur, čašu po čašu gosti su upoznavali slasti srijemskog kraja, a u poluvremenu su doznali i nešto više o Krešićevoj golmanskoj karijeri.

Upravo se u Moselu, najpoznatijoj njemačkoj vinskoj regiji, o kojoj sanjaju obožavatelji rizlinga, Dario Krešić zaljubio u vina i odlučio se nima baviti s ocem Franjom. Puno prije Mosela i igre za tamošnji Eintracht Trier, još kao dječak Dario je ratni Vukovar zamijenio Zagrebom.

Prve nogometne korake Dario je napravio u Mladosti iz Buzina, da bi ih nastavio u Hrvatskom dragovoljcu i zatim u momčad VfB Stuttgarta. Profesionalnu nogometnu karijeru započeo je u njemačkom nogometnom klubu SV Eintracht Trier, nakon kojeg je otišao u grčki klub Panionios F.C. da bi potom potpisao ugovor za PAOK F.C. Nakon PAOK-a i tri godine provedene u Grčkoj uslijedili su moskovski Lokomotiv, njemački Mainzom 05. i Bayer Leverkusenom.

Vina Krešić u Vinklu - 17 Vina Krešić u Vinklu - 17 (Foto: Nika Borovac)

Prvi plodovi rada 

Dario Krešić je 2006. godine kupio i posadio prve vinograde, a koju godinu kasnije rodili su i prvi rezultati, uključujući i zlato za svoj Cabernet Sauvignon na natjecaju u Varšavi. A upravo se ta sorta našla u društvu slavonskog souvlaka na stolu u Vinklu.

Sočno i mirisno meso nanizano na drveni štapić po uzoru na grčki specijalitet, papričica punjena čvarcima od crne slavonske svinje i dimljenim sirom te tzatziki oda su Krešićevom zlatnom dobu karijere, kada je najzapaženije utakmice odigrao u Grčkoj. Još uvijek mlada, na etiketi ispisana 2021. pokazala je potencijal za dozrijevanje, a fina herbalnost, uz tanine i lijepe kiseline fino su zaokružili punoću okusa jela.

Vina Krešić u Vinklu - 25 Vina Krešić u Vinklu - 25 (Foto: Nika Borovac)

No krenimo od početka i poderanih gaća koje su brojni gosti istaknuli kao jedno od jela večeri. Za stolom se poveo razgovor kako bi naizgled skromna pogača punjena kulenom, dimljenim sirom i čvarcima bila sjajna alternativa uvoznom street foodu poput burgera i pizza. Promišljenoj interpretaciji jela slavonskih, baranjskih i srijemskih ravni kao točka na i poslužili su gel od ajvara i ukiseljeni ljubičasti luk.

Uz pozdrav iz kuhinje, Tomislav Tuđen imao je i pokoju lijepu riječ za odabrano vino - Silvanac Zeleni iz podruma Krešić atipični je predstavnik sorte koja inače podrazumijeva nešto laganija vina. No moćnim sastojcima trebao je dostojan pratitelj s istoka Lijepe Naše, koji je dogurao do 14 posto alkohola. Tomislav je naglasio kako kulen, čvarci i sir traže jače i punije vino, zbog čega su ga i sljubili s punijim i zrelijim silvancem.

Vina Krešić u Vinklu - 10 Vina Krešić u Vinklu - 10 (Foto: Nika Borovac)

Plovidba okusima i mirisima 

Nakon poderanih gaća red je došao na smuđa koji nećete često naći sirovog u restoranima, no chef Filip se odlučio na carpaccio zaokružen vinaigretteom od kapara i cherry rajčicama, kremom od kukuruza, kremom od ljubičastog luka, majonezom od dimljene paprike, blanširanim špinatom i čipsom od kukuruza. Uz smuđa se točila graševina, sorta koja u Hrvatskoj daje veličanstvene rezultate, a srijemska je pak zrela i puna. Tomislav Tuđen je istaknuo i skladnu gorčinu u retrookusu koja nije uvijek tipična za graševinu.

Čobanac, jelo za tijelo i dušu, stvoreno za druženje također je dobio modernu interpretaciju u Vinklu, gdje se našao u kombinaciji s raviolima, kremom od parmezana i umakom od reduciranog temeljca. Još jedno slasno jelo pokazalo da žlica i čaša s visokom nožicom itekako mogu biti harmoničan par. U čašama ovoga puta našla posveta Darijevom ocu Franji i lovu koji mu je velika strast, uz vino. Chardonnay Venari, prepoznat ćete po lovačkoj etiketi, kremoznosti, punoći i burgundijskom stilu sorte.

Slatki kraj nadahnula je cikla u kombinaciji s jagodama i čokoladom, a uz odvažni desert poslužen je uz Traminac Castellum Athya. Posljednju je kombinaciju Tomislav Tuđen okarakterizirao kao eksploziju okusa, fenomenalnu sinergiju s ciklom, u kojoj traminac ne djeluje previše slatko, niti previše aromatično te se može pohvaliti ugodnim kiselinama.

Šarengrad ili Atija (castellum Athya) utvrda je nedaleko od istoimenog sela, a svoje je ime na etiketi pronašla baš kao i traminac svoj položaj nad moćnim Dunavom uz zalazak sunca koji treba otkrivati uživo. A odvede li vas put u taj kraj možete istražiti Krešićeve podrume i kušaonicu izgrađenu na ostacima protuavionskog bunkera iz Drugoga svjetskog rata. Kroz red povijesti, red uživanja u trenutku putovanje sortama vinarije Krešić najbolje se otkriva kraj u kojem Dunav ljubi nebo.

Na jadranskoj obali: Je li ovo najljepši prirodni bazen na svijetu? Grotta della Poesia - 6 Grotta della Poesia - 1 Grotta della Poesia - 3 +1 Grotta della Poesia - 2